Objavljeno

Kako do učiteljskog posla u hrvatskoj nastavi inozemstvu?

Nakon stjecanja diplome na Filozofskom fakultetu u Splitu, mlada splitska učiteljica Ivana Grubišić odlučila je zaposlenje potražiti u Njemačkoj, što joj je pošlo za rukom posredstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta koje jednom godišnje raspisuje natječaj za izbor učitelja/ica za rad u hrvatskoj nastavi u inozemstvu.

Nastava hrvatskog jezika i kulture namijenjena je djeci hrvatskih državljana koji privremeno ili stalno žive u inozemstvu, a obuhvaća stjecanje znanja o jezikoslovlju, hrvatskoj povijesnoj, kulturnoj i prirodnoj baštini, književnosti, likovnoj i glazbenoj umjetnosti, te povijesnim i zemljopisnim činjenicama.

Kandidati/kinje koji se prijavljuju za ovaj posao trebaju imati diplomu učitelja/ice razredne nastave, hrvatskog jezika ili povijesti u skladu sa Zakonom o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, te poznavati osnove jezika zemlje u koju odlaze radi svakodnevne komunikacije, dok se nastava odvija na hrvatskom jeziku.

Posredstvom MZOS posao učitelja/ice u hrvatskoj nastavi u inozemstvu osim u Njemačkoj, možete potražiti i u Argentini, Austriji, Belgiji, Crnoj Gori, Čileu, Francuskoj, Italiji, Irskoj, Makedoniji, Nizozemskoj, Norveškoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj, Sloveniji, Srbiji, Švicaskoj i Velikoj Britaniji.

Plaća nastavnika se određuje prema prosjeku plaće zemlje u koju se odlazi i dostatna je za pokrivanje mjesečnih troškova, a MZOS pokriva putne troškove odlaska i povratka. Ova vrsta mobilnosti odobrava se na period od dvije godine s mogućnošću produženja od još dvije godine.

Detalje o natječajima možete pratiti na internetskoj stranici MZOS-a u rubrici Međunarodna suradnja – Hrvatska nastava u inozemstvu. Infozona


Povezano