Objavljeno

Saudijska Arabija, Bruneji i Katar po prvi put šalju žene na OI

Saudijska Arabija na skorašnjim će Olimpijskim igrama u Londonu po prvi put u svojoj delegaciji imati i sportašice, objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO). Saudijska Arabija posljednja je zemlja koja je pristala na Igre povesti sportašice.

MOO je pozivnicu za nastup poslao džudašici Wodjan Ali Seraj Abdulrahim Shahrkhani, koja će nastupiti u kategoriji preko 78 kilograma, te atletičarki Sarah Attar (na slici), koja će nastupiti u utrci na 800 metara.

“Ovo je vrlo pozitivna vijest, oduševljeni smo što ćemo moći ugostiti te dvije sportašice u Londonu. Vrlo smo blisko surađivali s Olimpijskim odborom Saudijske Arabije i naš dijalog je urodio plodom”, objavio je predsjednik MOO-a Jacques Rogge.

Iako sudjelovanje žena na OI znači veliki napredak, sportašice u Saudijskoj Arabiji i dalje ne mogu odlaziti na stadione ili sportska događanja. To je pak stvorilo razgranatu mrežu ženskih underground sportskih saveza. “Sudjelovanje dviju žena u Londonu jest korak naprijed, ali to ne mijenja činjenicu da je milijunima žena Saudijske Arabije zabranjen sport u školama”, upozorava Minky Worden, iz Human Rights Watch organizacije. 

Saudijska Arabija dosada je bila jedna od samo tri države koje nikada nisu slale sportašice na OI, uz Bruneje i Katar. No, u Londonu će sve te tri države u svojoj delegaciji imati barem jednu sportašicu, a Katar je čak izabrao streljačicu Bahiyu al-Hamad za nositeljicu zastave na svečanosti otvaranja.

Radi toga, na ovogodišnjim OI, po prvi puta u povijesti, svaka država ima barem jednu ženu u svom timu!

Da će ovo biti značajne Igre u borbi za emancipaciju, potvrđuju i brojke iz američke olimpijske reprezentacije- prvi put Amerika šalje više sportašica (269) nego sportaša (261) na natjecanje. Libela.org/Think Progress


Povezano