Objavljeno

Prva ruska kozmonautkinja u svemiru nakon gotovo dva desetljeća

Elena Serova postala je prošlog tjedna prva ruska kozmonautkinja u svemiru nakon čak 17 godina. Nakon prve žene u svemiru Valentine Tereshkove, Rusi u svemir poslali Svetlanu Savitskayu i Elenu Kondakovu, pa je Serova tako postala i četvrta Ruskinja kojoj je to pošlo za rukom.

Letjelica Sojuz TMA-14M lansirana je s kozmodroma Bajkonur u Kazahstanu u orbitu oko Zemlje, a tročlana posada uspješno je pristala na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) u 10:11 sati po istočnom vremenu.

Posadu ove misije osim 38-godišnje Ruskinje čine i njezin sunarodnjak Alexander Samoukutyaev, te Amerikanac Barry Wilmore. Elena će se na postaji baviti proučavanjem utjecaja bestežinskog stanja na ljude, zatim proučavanjem munja i svojstava plazme, a testirat će i Vizir, novi sustav koji je postavljen na ISS.

Najavila je kako će tijekom svog boravka na svemirskoj stanici redovito objavljivati fotografije i voditi blog opisujući važne događaje za posadu i to s profesionalne, ne osobne perspektive. Posada će u orbiti oko Zemlje ostati sljedećih 170 dana zajedno s tri astronauta koja već borave ondje.

Iako su iza Elene ekstremne pripreme, treninzi, vježbe preživljavanja i veliki trud koji joj je omogućio odlazak u svemir, posljednje napore morala je uložiti na konferencijama za novinare uoči polaska, kada je u više navrata fokus rasprave usmjeravan na njezin rod, uključujući i pitanja tome kako u svemiru misli brinuti o svojoj dugoj kosi te kako njezinoj kćeri pada to što joj majka neće biti kod kuće.

Na pitanje o kosi odgovorila je pitanjem: „Zašto niste zainteresirani za frizure mojih kolega?“ Zatim je napomenula da ovaj posao ne ovisi o rodu, već isključivo o potrebnim znanjima i vještinama te karakteru. Zaključno je izjavila:„Ovaj let je moj posao. Osjećam veliku odgovornost prema ljudima koji su me trenirali i želim im reći: Nećemo vas iznevjeriti.“ [A.G.] RT/TheGuardian


Povezano