Objavljeno

SAD: Izglasan Zakon protiv rodne i seksualne diskriminacije na poslu

Američki je Senat u četvrtak izglasao Zakon protiv rodne i seksualne diskriminacije na poslu, prema kojem se tvrtkama s 15 i više zaposlenika zabranjuje da prilikom zapošljavanja diskriminiraju na temelju rodnog identiteta ili seksualne orijentacije.

No budućnost ovog zakona još je uvijek nesigurna, s obzirom na to da, kako bi stupio na snagu, mora biti odobren i od Predstavničkog doma.

Iako ovaj zakon predstavlja prekretnicu u građanskim pravima, Predsjednik Predstavničkog doma John Boehner nedavno je ponovio svoje protivljenje zakonu, jer smatra da ide na štetu malim tvrtkama te da će samo dovesti do velikog broja nepotrebnih sudskih parnica.

Za sada se ovaj prijedlog zakona nalazi na hrpi, zajedno s ostalim prijedlozima o kojima Predstavnički dom mora glasovati. Demokrati su zato zakon usporedili sa Zakonom o građanskim pravima i Zakonom o osobama s invaliditetom te prozvali Boehnera da ga što prije stavi na izglasavanje.

Aludirajući na povijesne političke osobe koje su stajale na putu izglasavanja mnogih drugih anti-diskriminatornih zakona, senator Dick Durbin upozorio je Boehnera da “razmisli o tome kakvu su oni ulogu imali u povijesti.”

Zakon je ipak dobio dodatnu potporu Republikanaca nakon što su u njega unesene neke izmjene prema kojima bi religijske organizacije, kao i Američka vojska, bile izuzete od njegova djelovanja. [V.V.] Salon


Povezano