Objavljeno

SAD: Časne sestre pod cenzurom Vatikana od 2012. zbog “promicanja radikalne feminističke ideologije”

Nakon istrage koju je Vatikan naložio 2012. godine nad Kongresom žena u religiji (LCWR), papa Benedikt XVI. donio je odluku o cenzuri ovog reda, kojem pripada oko 80% časnih sestara u SAD-u. Red je optužen za potkopavanje tradicionalnih katoličkih učenja te promoviranje “radikalne feminističke ideologije”.

U izvještaju koji je nakon istrage proslijeđen Vatikanu, sestrama se priznaju zasluge za humanitarni rad, no optužuje ih se za pretjerano fokusiranje na pitanjima društvene pravde i siromaštva te zanemarivanje ključnih pitanja, poput borbe protiv pobačaja i homoseksualnih brakova. Sestre su ove optužbe odbacile, smatrajući ih manjkavima i utemeljenima na “neosnovanim optužbama”.

Nakon dolaska pape Franje na čelo Katoličke crkve, mnoge od njih smatrale su da će cenzura biti ukinuta s obzirom da je od početka svog pontifikata papa isticao pitanja društvene pravde kao najviši prioritet. No, nakon nedavnog sastanka sestara s ortodoksnim ‘psom čuvarom’ Vatikana, kardinalom Gerhardom Müllerom, pokazalo se da cenzura neće biti ukinuta.

Kardinal Müller na tom je sastanku ponovno ukorio sestrinski red zbog odluke da počasnu godišnju nagradu dodijele sestri Elizabeth Johnson, feminističkoj teologinji sa Sveučilišta u Fordhamu i autorici knjige Quest for the Living God, za koju američki biskupi smatraju da donosi pogrešne prikaze i pogreške u doktrini. Müller ovu odluku vidi kao otvorenu provokaciju, a sestre je u svom grubom govoru podsjetio da njihova organizacija može zadržati svoj status u Crkvi samo uz odobrenje Vatikana. “LCWR, kao kanonski entitet ovisi o Svetoj Stolici te ima apsolutnu obvezu da promiče vjeru i temelje religijskog života”, izjavio je Müller.

“Sestre iz Katoličke crkve u SAD-u uhvaćene su u klinč između Vatikana i političkog otpora reformama. Smirivanje strahova konzervativaca i dalje je prioritet Crkve”, izjavila sestra Simone Campbell za Guardian. No, u cijeloj priči najviše začuđuje nespremnost pape Franje da prekine s cenzurom sestara, pogotovo stoga što su vrijednosti za koje se on zalaže upravo one zbog kojih se sestre u SAD-u kažnjavaju. Kada je prošle godine upitan o kakvoj Crkvi sanja, papa je odgovorio: “Ne možemo inzistirati na pitanjima pobačaja, homoseksualnih brakova i korištenja kontracepcije”.

Ipak, sestra Campbell vjeruje da papa podržava njihove ciljeve, iako to ne može (ili ne želi) javno izreći. Unatoč tome, žene u Crkvi, i žene općenito, ne bi se trebale pitati prepoznaje li njihov Papa, koji tako jasno govori o sprječavanju nejednakosti, isti taj nejednaki tretman žena i muškaraca u svojoj vlastitoj organizaciji. [D.K.] DailyNews


Povezano