Objavljeno

Sabiha Husić dobitnica nagrade ‘Žena svijeta’ za 2014. godinu

Nagradu ‘Žena svijeta’ koju dodjeljuje američka organizacija Women for Women International, Sabiha Husić primila je na svečanoj ceremoniji u New Yorku za kontinuiran rad na promociji pravde i podrške žrtvama seksualnog nasilja u BiH, ali i svijetu.

Husić je inače direktorica organizacije ‘Medica’ Zenica u Bosni i Hercegovini koja pruža psihološku, medicinsku i ekonomsku podršku ženama i djeci preživjelima/žrtvama rata i poslijeratnog nasilja, uključujući seksualno i obiteljsko nasilje, mučenje i trgovinu ljudima.

Osim toga, ova psihoterapeutkinja, islamska teologinja i međureligijska mirotvorka izabrana je i za dobitnicu Europske nagrade za aktivnu građanku i profesionalni rad za 2009. godinu, upravo zbog aktivnosti koju provodi ‘Medica’, te je bila istaknuta govornica Svjetskog foruma za pravdu 2013. godine.

Tijekom svečanosti dodjele nagrade, o izuzetnom i posvećenom radu, te postignućima Sabihe Husić, govorili su Amjad Atallah, suosnivač Women for Women International i Angelina Jolie, specijalna izaslanica UNHCR-a.

Nagradu ‘Žena svijeta’ ranije su primile bivša američka državna tajnica Hillary Clinton glavna međunarodna dopisnica CNN-a Christiane Amanpour, preminula ruandanska ministrica Aloisea Inyumba i Honorata Kizende.  radiosarajevo.ba, Aljazeera.net


Povezano