Objavljeno

Roman “Sinovi, kćeri” Ivane Bodrožić dobio Nagradu “Meša Selimović”

Foto: Niccolò Caranti / Wikimedia Commons

Roman Ivane Bodrožić Sinovi, kćeri osvojio je Nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman 2020.

Svečanom dodjelom ove ugledne nagrade koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske i Srbije već se tradicionalno završavaju međunarodni književni susreti Cum Grano Salis u Tuzli.

Tako je u subotu 9. listopada 2021. u Narodnom kazalištu Tuzla žiri, u čijem su sastavu dosadašnji dobitnici Semezdin Mehmedinović, Senka Marić, Ivica Đikić, Milorad Popović i Mirjana Đurđević, odlučio da nagrada pripadne Ivani Bodrožić.

„Ivana Bodrožić opisuje kolaps intime u porodici, opisuje društvo neslobode, opisuje prirodu konzervativnog sistema u kojem je drukčije i manjinsko izloženo nasilnoj kontroli isključivanja. Ova hrabra knjiga s brutalnom otvorenošću govori o problemima koji se uglavnom prešućuju, a književnost ih je nepravedno zaobilazila. Knjiga Sinovi, kćeri je poziv na promjenu. U pitanju je hrabrost udružena s književnim darom,“ rekao je predsjednik žirija Semezdin Mehmedinović u obrazloženju odluke.

U užem izboru bili su i romani Kontraendorfin Svetislava Basare, Putujuće kazalište Zorana Ferića, Posavljak: Izvedeni iz kičmi Amile Kahrović te Mladenka kostonoga Želimira Periša.

Roman Sinovi, kćeri uvršten je i u finale književne nagrade Tportala za najbolji hrvatski roman, sprema se i američko izdanje, a NSK ga je uvrstila listu 18 najljepše oblikovanih hrvatskih knjiga (dizajn: Ivana Pamuković).


Povezano