Objavljeno

Roman “Milkman” Anne Burns osvojio nagradu Man Booker za roman godine

Nagrada Man Booker za najbolji roman godine izvorno objavljen na engleskom jeziku dodijeljena je Anni Burns za roman Milkman, javlja Booksa.

Anna Burns je književnica iz Sjeverne Irske, ujedno prva dobitnica iz ove zemlje te prva nagrađena žena nakon Eleanor Catton iz 2012. Ovo je njezin treći roman, a prethode mu No Bones (2001.) i Little Construction (2007.)

Milkman se odvija u Sjevernoj Irskoj 1970-ih. Protagonistica i pripovjedačica je 18-godišnjakinja prisiljena na vezu s misterioznim starijim oženjenim čovjekom koji je povezan s paravojnim skupinama.
Predsjednik žirija Kwame Anthony Appiah rekao je da “nitko iz žirija nije nikad pročitao ovakvo djelo” i dodao: “Iznimno prepoznatljiv glas Anne Burns preispituje naša konvencionalna razmišljanja i forme kroz nepredvidljivu i snažnu prozu. Milkman je priča o brutalnosti, seksualnoj opresiji i otporu, prožeta oštrim humorom.”
Na primanju nagrade Burns je skromno rekla da je njen posao bio “pojaviti se i čekati da likovi dođu i ispričaju svoje priče.”

Povezano