Objavljeno

Rijeka uvodi Zdravstveni odgoj u osnovne škole

Foto: Cottonbro / Pexels

Za dvije godine riječki će osnovci prvi u Hrvatskoj u ponudi izvannastavnih programa imati Zdravstveni odgoj, javlja Novi list.

Zamjenice riječkog gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski najavili su da će Zdravstveni odgoj biti uveden po modelu uspješnog riječkog programa Građanskog odgoja i obrazovanja, koji su od Rijeke preuzeli mnogi hrvatski gradovi.

Želimo otvoriti vrata Zdravstvenom odgoju u školama kakav moderno doba zahtijeva i kakvim možemo kvalitetno utjecati na zdrav odnos djece i mladih prema tijelu i psihi,” pojasnila je Krpan. “Tijekom iduće godine proučit će se sva relevantna i dostupna istraživanja vezana za temu te započeti s procedurom okupljanja stručnjaka koji bi sudjelovali na izradi programa koji će rezultirati priručnicima za učenike i smjernicama za rad za učitelje.”

Dodajući da se radi o specifičnim, vrlo širokim i raznolikim kompetencijama, trebat će osigurati i sustavnu edukaciju nastavnika kako bi se osigurala kvaliteta implementacije i same provedbe.

Neke od tema kojima će se baviti Zdravstveni odgoj su zdrave navike u smislu kretanja i pravilne prehrane, prevencija ovisnosti, vršnjačko nasilje koje bi se nadovezalo na sadržaje iz Građanskog odgoja i obrazovanja te reproduktivno zdravlje mladih. Tematske jedinice će se pripremati i razrađivati sukladno uzrastu.

Sam postupak uvođenja Zdravstvenog odgoja trebao bi se odvijati postupno, odnosno trebalo bi osigurati eksperimentalnu provedbu u manjem broju škola, a kako bi se detektirale eventualne potrebe za promjenama i nadopunama ponuđenih sadržaja i tematskih jedinica,” objasnio je Palčevski.

Po završetku evaluacije, provedba programa bi će ponuđena svim školama kao izvannastavna aktivnost.


Povezano