Objavljeno

Rijeka poručila ‘Antifašizam nije floskula’

U središtu Rijeke osvanuo je jutros plakat s natpisom “Antifašizam nije floskula”, fotografije su se ubrzo proširile društvenim mrežama, a kako piše Novi list, ovo se može protumačiti kao odgovor na jučerašnji skandal izazvan objavom spornih fotografija ministra kulture Zlatka Hasanbegovića.

Plakat je izvješen na fasadi zgrade Željezničke postaje Rijeka, a u međuvremenu je skinut.

Naime, tjednik ‘Novosti’ je objavio fotografiju uz koju navodi da se Hasanbegović fotografirao s ustaškom kapom 1996. godine te da je u časopisu »Nezavisna Država Hrvatska«, glasilu Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima.

Kako piše Hina, ministar kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je danas da ustaški zločini predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda te “političkom manipulacijom” nazvao “selektivno korištenje periferne izjave izvađene iz konteksta” prije više od dvadeset godina iz njegovog mladenačkog i studentskog razdoblja.

“Nikada nisam bio apologet bilo kojeg zločinačkog režima, bez obzira bio to ustaški režim ili komunistički režim. Iz svojih javnih jastupa i radova jasno sam isticao da su ustaški zločini opterećeni ne samo hipotekom poraza već da predstavljaju najveće moralno posrnuće u povijesti hrvatskog naroda čija sjena i zloduh još do danas stoji nad hrvatskim narodom. Protivnik sam svakoga totalitarizma”, rekao je Hasanbegović na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade.
Ministar nakon svog obraćanja nije odgovarao na novinarska pitanja, ali je po izlasku iz Banskih dvora novinarima koji su ga dočekali ispred zgrade Vlade ipak izrekao nekoliko rečenica. Na upite o časopisu “Nezavisna Država Hrvatska” Hrvatskog oslobodilačkog pokreta, u kojem su objavljivani tekstovi potpisani s njegovim imenom, poručio da prelistaju sve broje tog časopisa i “pokušaju naći bilo kakvu njegovu suradnju”.
Na pitanje je li on pisao tekst u kojem kaže da su ustaše heroji, mučenici i šehidi, što je potpisano njegovim imenom i prezimenom, ministar je odgovorio da “to nije autorski tekst”.


Povezano