Objavljeno

Davorka Perić i Ante Jelaska dobitnici nagrade Anfas

Postav izložbe Kad spomenici ožive, Galerija Nova (foto: Refreshing Memory)

Davorka Perić u kategoriji ‘Nova nadahnuća’ i Ante Jelaska u kategoriji ‘Izvorne inspiracije’ dobitnici su ovogodišnje nagrade koju je mreža EN FACE ::: ANFAS četvrti put dodijelila za antifašistička postignuća. Odlučio je tako žiri u sastavu Mirjana Kučer, Vinka Lozica i Diana Magdić, javljaju Novosti.

Povjesničarka umjetnosti Davorka Perić nagradu je dobila za projekt Refreshing Memory, koji je poduprlo Srpsko narodno vijeće, a  kroz koji se inicirala obnova spomenika Stjepanu Filipoviću, memorijalnog područja u Gudovcu, spomenika ustanku u Gradcu te ponovno postavljanje spomenika Mire Vuce, Antuna Augustinčića i Vojina Bakića, čime je dala doprinos “bistrenju revizionističke magle koja ovom društvu dokida svaku perspektivu.”

Perić je kazala da joj je posebna čast primiti ovu nagradu. “Drago mi je da se za ono što radim čuje i u Splitu i da je taj rad vrednovan,” rekla je, dodavši da je u današnje vrijeme ovakva nagrada dokaz da je netko morao biti nanovo isprovociran na djelovanje zbog rastućeg fašizma.

Nagrada Anti Jelaski dodijeljena je “ne samo zato što je kao skojevac sudjelovao u antifašističkoj borbi i prošao mučenja i talijanski zatvor, pa i ne samo zbog toga što je humanističke vrijednosti antifašizma živio u poslijeratnom djelovanju,” već i zato što je “ujedno i netko kome novo doba nacionalizma i negiranja tih vrijednosti, ne samo da nije promijenilo životne stavove ili ga navelo da barem o njima javno ne govori, nego je iznova u njemu probudilo duh otpora,” stoji u objašnjenju nagrade.

U ime prošlih pobjednika feminističkog kolektiva fAKTIV književnica Luiza Bouharaoua istaknula je važnost nagrade za taj kolektiv. Kao netko tko je rođen u devedesetima, ispričala je, provela je više-manje svoj život razmišljajući na koji način bi trebala biti individualna i konkurentna. Zbog toga joj je važno djelovati u kolektivu. “Kolektivni rad je važan zbog principa na kojima počiva, odnosno principima solidarnosti i brige,” rekla je Bouharaoua,” dodajući da su ti principi važni danas i bit će u budućnosti.


Povezano