Objavljeno

Rešetke nisu prepreka – priče putuju iz požeške kaznionice

Udruga Roditelji u akciji – Roda u požeškoj je kaznionici pokrenula akciju koja zatvorenicama omogućuje da čitaju priče svojoj djeci koje im u obliku audio zapisa mogu poslati, a osim toga osigurana su i sredstva za plaćanje dijela putnih troškova djece koja ih posjećuju.

Udruga je dobila sredstva Europske Unije za pokriće dijela troškova, no shvatile su da je to kratkoročno rješenje. Zato su osmislile i započele projekt Rešetke nisu prepreka, jedinstven u Europi, piše Jutarnji list.

Šest je zatvorenica sudjelovalo u radionicama na kojima su, sa studenticama i njihovim mentoricama sa Studija dizajna, kreirale osam proizvoda namijenjenih trudnicama, roditeljima i maloj djeci. Ti proizvodi će se za nekoliko mjeseci početi proizvoditi unutar kaznionice, a potom i prodavati. Bit će to proizvodi s pričom i emocijama, a zatvorenice će imati koristi od prodaje.

Sav će novac uplaćivati u fond iz kojeg će se sufinancirati troškovi putovanja djece zatvorenica do zatvora. Prosječna udaljenost koju njihove obitelji moraju prijeći do Požege iznosi 200 kilometara, a sam grad nije najbolje povezan s ostatkom zemlje. Ujedno, mnogi nemaju sredstava za put.

“Zato će se pomoći u plaćanju troškova kako bi djeca provodila što više vremena sa svojim majkama koje su u kaznionici. Strašan je podatak da mnoge od žena koje tamo izdržavaju kaznu njihova djeca nikad nisu posjetila”, kaže Ivana Zanze, predsjednica udruge Roda.

Kaznionička šivaonica opremljena je starim strojevima, tako da proizvodnja nekih stvari ne može početi odmah. Također treba registrirati djelatnost, pokrenuti web stranicu, a u planu je i otvaranje web trgovine. Sve će to pomoći zatvorenicama, ne samo da će sudjelovati u stvaranju proizvoda, nego će u praksi vidjeti što im je sve potrebno da bi se posao pokrenuo. Možda će neke od njih to iskustvo primijeniti kada izađu iz zatvora, nadaju se u Udruzi.

{gallery}kaznionica_dizajn{/gallery}

Izrađivat će ogrlice za dojenje Grli, prematalice, torbe i ruksake za šetnju, jastučiće za dojenje i terapeutske jastučiće, jastučnice jaSAN za miran dječji san, prve cipelice Muvice i drugo. S vremenom će se ponuda širiti. U Udruzi kažu da trenutačno rade na promociji jer ljude treba upoznati s brendom u nastanku te će zato svi radovi koji su izrađeni na radionici biti predstavljeni u Zagrebu početkom srpnja na manifestaciji Dan D.

Ideja o šivanju proizvoda zapravo je proizašla iz drugog Rodina projekta sa zatvorenicama. Nakon jednog istraživanja članovi/ce udruge shvatili su da zapravo nitko u sustavu ne radi s obiteljima kažnjenica, nego da se rad obično fokusira na pomoć ovisnicima/ama u zatvorima ili resocijalizaciju zatvorenika/ca nakon izlaska na slobodu. Nitko nije vodio računa o djeci, o tome koliko često viđaju svoje majke i koliko dugo traju posjeti.

“Statistike su porazne. Djeca jako malo dolaze u posjete, a kad i dođu, to traje jako kratko. Često i ne znaju da je roditelj u zatvoru, a ako i znaju, osjećaju se krivima za to”, ističe Zanze.

“Interes zatvorenica za projekt je velik”, potvrdio je upravitelj kaznionice Antonio Čirko. Kaže kako je ovo prvi put da se na ovaj način radi sa zatvorenicama, a zadovoljan je činjenicom da se takav projekt provodi upravo u požeškoj kaznionici.

“Prvi u Europi, ako ne i svijetu, imamo ovakvo što. Posebno treba istaknuti čitanje priča. S time smo započeli, ali još prve snimke nisu otišle djeci, uskoro će. Majke same odaberu priču koju žele, ovisno o dobi djeteta, a to su uglavnom mališani u dobi do sedam i jedan koji ima devet godina”, kaže upravitelj Čirko. [Z.K.]


Povezano