Objavljeno

Reese Witherspoon producira dokumentarac o aktivizmu tenisačice Martine Navratilove

Hello Sunshine, producentska kuća glumice Reese Witherspoon, razvija svoj prvi dugometražni dokumentarni film. Dokumentarac će pružiti uvid u život legendarne tenisačice Martine Navratilove te naglasiti njen društveni i politički aktivizam vezan uz LGBTQ zajednicu i ženska prava.

Film je produciran u suradnji s novinarom Glennom Greenwaldom i producenticom Suzanne Gilbert, a fokusirat će se na Greenwalda, kojem je Navratilova bila uzor dok je bio mladi homoseksualac u doba Reagana u SAD-u. U film će biti uključeni i materijali i sjećanja koja su podijelili Martinini obožavatelji iz cijelog svijeta, a koja pokazuju njezin utjecaj na različite društvene i političke inicijative.

“Koliko god značajna Martinina teniska ostvarenja bila, ona blijede u usporedbi s njenim aktivističkim doprinosom feminizmu, ženskom sportu, jednakosti homoseksualnih osoba širem svijeta, vidljivosti transrodnih osoba, prava izbjeglica i prava na političko neslaganje,” rekao je Greenwald.

Da bismo s došli do ravnopravnosti u sportu, stručnjaci tvrde da nije dovoljno da vladina tijela za pojedine sportove uspostave rodno neutralne nagrade. Bitnije je obratiti pažnju na sponzorstva, ulagače i ugovorne uvjete, koji su postali jedna od ključnih točaka u postizanju ravnopravnosti. Primjerice, Grand Slam je 2007. godine uveo jednaku plaću za žene i muškarce, a ipak muški igrači konstantno imaju veći godišnji prihod upravo zbog većih sponzorstva. [A.M.] Jezebel


Povezano