Objavljeno

Pussy Riot još 6 tjedana u zatvoru, štrajkaju glađu

Dvije članice ruskog feminističkog benda Pussy Riot uhićene 3. ožujka nakon akcije u moskovskoj crkvi započele su štrajk glađu. Iako je zahtjev za otpuštanjem uz jamčevinu podnesen, sud je donio odluku da optužene u pritvoru ostanu još šest tjedana, točnije do 24. travnja.

Nadezhda TolokonnikovaMaria Alyokhina poriču sve optužbe te je formirana online peticija upućena ruskom ministru pravosuđa Alexanderu Konovalovu u kojoj se zahtjeva trenutno puštanje optuženica na slobodu.Video performansa

Tolokonnikova i Alyokhina uhićene su zbog sudjelovanja u incidentu koji se dogodio 21. veljače u moskovskoj Crkvi Krista Spasitelja.

U znak protesta zbog navodne potpore koju crkva pruža Vladimiru Putinu, članice benda održale su petominutni performans, punk-molitvu naziva Holy Shit, u kojoj su zamolile Bogorodicu da smijeni Putina.

Od svog osnutka prošlog rujna grupa Pussy Riot održala je niz proturežimskih prosvjeda i manifestacija pobune.

U duhu riot grrrl pokreta djelovanje benda prvenstveno je reakcionarne prirode, a sukladno s tim kao svoje temeljne ciljeve ističu borbu protiv autoritarnosti, seksizma, etničke netolerancije i društvene atomizacije. HuffingtonPostMoscowNews… [B.G.]


Povezano