Objavljeno

Prva svjetska modna agencija za transrodne modele otvara vrata u Los Angelesu

Ovo ljeto, tajlandska kompanija Apple Model Management otvorit će u Los Angelesu granu agencije posvećenu isključivo trans* ženama i muškarcima. Direktor Cecilio Asuncion izjavio je da su ugovori već sklopljeni sa šest modela i zainteresiranim dizajnerima/cama.

Uz novi val odobravanja transrodnosti u medijima, s Caitlyn Jenner i Laverne Cox na naslovnicama Vanity Faira i TIME-a, trans* modelima na modnoj pisti i televiziji, bilo je samo pitanje vremena: prva svjetska agencija za transrodne modele službeno se otvara idući mjesec, prenosi Bust.

Asuncion, direktor podružnice u L.A.-ju, zasad je popunio šest mjesta i u potrazi je za još devet modela. Trenutno surađuje s aktivistkinjom Arisce Wanzer, performericom Dominique Brebnor i Instagram zvijezdom Angel Qinan.

„Predani smo njihovom usavršavanju kao modelima, a ne kvalifikaciji njihovog spola,“ objasnio je Asuncion. „Ne radi se o tome jesu li žene ili muškarci, nego o njihovoj strasti i predanosti da budu najbolji modeli koji mogu biti.“

Još 2012. godine, Asuncion je snimio dokumentarni film What’s The T? o životima pet trans* žena. Njegova današnja misija nisu samo high-fashion modne piste, nego i komercijalne robne kuće koje preplavljuju američke gradove, predgrađa i shopping centre. Postavljanjem trans* žena u mainstream reklame za svakodnevne proizvode, namjerava promicati toleranciju prema transrodnosti.

Isti trend javlja se u velikim modnim kampanjama i časopisima: brazilski model Lea T u kampanji za Redken, već slavna Andreja Pejic s ugovorom za Make Up For Ever, teen aktivistkinja Jazz Jennings za Clean&Clear i brojne druge.

Unatoč tome, netrpeljivost prema trans* zajednici ustraje, kao i visoki rizik samoubojstva među transrodnim osobama.

Poznat je slučaj Caroline Cossey, transrodne britanke koja je izgradila karijeru kao ženski model i pojavila se u jednom od James Bond filmova, no 1982. javno je osramoćena kad su tabloidi razotkrili njen spol s kojim je rođena. Cossey u intervjuu za Cosmopolitan kaže da se povukla iz javnog života i pokušala samoubojstvo.

„U tadašnjem vremenu izgubila je sve prilike kad se saznalo da je transrodna“, kaže Asuncion, „Zato je misija Apple Model Managementa krenuti dalje i učiniti ih najboljim modelima koji mogu biti. Radi se o njihovoj predanosti. O tome da mogu ići na posao bez da se osjećaju kao da se moraju skrivati.“ [D.K.]


Povezano