Objavljeno

Prosvjednici ministre dočekali zvižducima

Nakon što je jučer u otvorenom pismu od mandatara Tihomira Oreškovića povlačenje nominacija Zlatka Hasanbegovića za ministra kulture i Mije Crnoje za ministra branitelja, Platforma 112 organizirala je danas pred Saborom prosvjednu akciju ‘Smrt slobode izražavanja’. Prije ulaska u Sabor ministre su aktivisti/kinje dočekivali zvižducima.

Uoči saborske sjednice na kojoj bi se trebala konstutirati nova hrvatska Vlada, Sanja Sarnavka je izjavila novinarima da su “zgranuti prijedlogom imenovanja tih dvojice kandidata za ministre”, a posebice predloženim Hasanbegovićem za ministra kulture, jer, kako je rekla, s kulturom nema nikave veze i velika većina djelatnika u kulturi za njega nikada nije čula.

 ”Događa se nešto što se nije smjelo dogoditi. Predloženi ministar s kulturom nema nikakve veze. Pobjednička strana ima pravo birati ministre, ali neke granice se ne smiju prijeći. Nedopustivo je da ministar kulture bude osoba koja kaže da prezire aktiviste koji hodaju na Prideu. To je potpuno gušenje slobode izražavanja”, istaknula je.

“Karamarko je napravio nepopravljivu štetu predloživši ovakvog čovjeka za ministra kulture i nema što napraviti osim da ga povuče”, kazao je Vilim Matula.

Aktivistica Centra za mirovne studije Sandra Benčić rekla je kako svaka politička opcija koja dobije izbore ima pravo legitimno birati izvršnu vlast, u skladu sa svojom vrijednosnom orijentacijom, no da je minimum poštivanje Ustava Republike Hrvatske.
“Stajalištem da antifašizam nije temelj hrvatskog društva i da je Hrvatska izgubila u Drugom svjetskom ratu, odnosno da nije pobijedila, Hasanbegović ne može imati legitimitet da bude ministar u Vladi RH”, naglasila je Benčić.

Aktivisti/kinje su se također pobrinuli da zgrada Ministarstva kulture bude spremna za novog ministra:


Povezano