Objavljeno

Prosvjedi trudnica u Turskoj: Ovo je moje tijelo!

“Ovo je moje tijelo. Ovo je moja odluka.” Pod ovim motom stotine žena je izašlo na ulice Istanbula, Izmira i drugih turskih gradova. Riječ je o ženama u visokom stadiju trudnoće. Na ulicama su također bile i žene koje nisu trudne i muškarci kako bi iskazali svoju solidarnost sa trudnicama. Pri tome su ispod majica nosili balon. Ova protestna akcija organizirana je reko Twittera, a trudnice su u znak protesta i na Facebooku objavile fotografije svog trbuha.

Proteste je pokrenula izjava Omera Tugrula Inancera koju je dao u intervjuu televiziji TRT. Ovaj turski advokat i islamski učenjak zatražio je od žena u visokom stadiju trudnoće da ostanu kod kuće. “Ne dolikuje im da izlaze u javnost”, rekao je on. Ured za religijska pitanja, najviši islamski autoritet u zemlji, proturječio je Inanceru i naglasio da islam ne predviđa izolaciju žena i da je poklon biti majka.

No i pored toga bijes Turkinja je ogroman. 57-godišnja Beyhan Guengoer je i sama majka i supruga i ne želi da joj država propisuje kako će se odnositi prema svome tijelu. “Prije svega aktualna, AKP-ova vlada, ugnjetava žene u posljednjih desetak godina. Pokušava se organizirati svaki detalj našeg života. Govori se da žene trebaju ostati kod kuće i jednostavno samo rađati djecu. Najmanje troje djece, kao što je to rekao premijer Recep Taiyyip Erdogan” koji se također izjasnio protiv pobačaja i carskog reza.

Ova demonstrantkinja i feministkinja, kako samu sebe naziva, već je doživjela brojne vlade u Turskoj, ali smatra da je Erdogan, koji vlada od 2003. godine, gori nego njegovi prethodnici: “S obzirom na njegove islamske korijene on pokušava formirati društvo u skladu sa svojim islamskim pogledima. To sužava slobode za žene.”

Njemačka aktivistica za zaštitu prava žena Karin Ronge kritizira takvo stajalište Erdogana. “Zabrana pobačaja nije provedena, ali je moralni pritisak pojačan. Sada imamo liječnike koji nam tvrde da oni s obzirom na svoju religijsku savjest ne mogu više vršiti abortus.”

Žene u Turskoj imaju veoma slab pristup institucijama koje ih podržavaju. Tako žene koja trpe nasilje u obitelji bivaju poslane kući jer policija ne doživljava njihov problem. [S.S./Z.I.] DW.de…


Povezano