Objavljeno

Promised band – Dokumentarac o bendu koji nadilazi kulturološke granice

Što se dogodi kada američka televizijska producentica odluči ostvariti prijateljstvo preko najopasnije svjetske granice između Palestine i Izraela? Rezultat je neočekivani feministički punk bend i novi dokumentarac “Promised Band”.

Redateljica ovog niskobudžetnog dokumentarca (koji već osvaja svjetske festivale!), Jen Heck, odlučila je prikazati jedan od najpolariziranijih graničnih ratova u novijoj povijesti iz perspektive s kojom publika dosad nije bila upoznata iz medija.

Prateći grupu žena u Izraelu i Palestini koje su primorane stvoriti lažnu grupu s ciljem održavanja prekograničnog prijateljstva, dokumentarac adresira neispravnost trenutačnog graničnog sistema i konflikta koji kriminalizira pozitivne odnose među ljudima. Bend je bio samo izgovor kako bi protagonistice uspijevale kontinuirano i ponekad ilegalno prelaziti granicu.

Članice nemaju nikakvih muzičkih sposobnosti, a instrumenti i oprema im služe samo da ne pobude sumnju te izbjegnu društveni pritisak i kontinuirano opravdavanje za svoje postupke.

One su žene koje su spremne riskirati svoj život za cijenu prijateljstva i mira. Muzika ih ujedinjuje, a osmišljavanje pjesama potiče da rade nešto zajedno. “To nije bend, to je misija”, izjavila je Lina, jedna od glavnih protagonistica filma.

Iako je poruka filma pozitivna, redateljica je iskazala zabrinutost oko recepcija filma. Unatoč tome što u arapskim zemljama feminizam postaje sve vidljiviji, postoje mnoge snažne i zadivljujuće žene čiji su glasovi potisnuti, posebno u medijima. Koliko god je politički konflikt sam po sebi kontroverzan, fokus na feminizam i žensku perspektivu konflikta, mnogo su kontroverzniji.

“Zbog jasne i snažne poruke o prijateljstvu, miru i povezanosti koju izriče film, on ne bi jednako funkcionirao s muškarcima kao protagonistima”, ističe Heck. [K.J.] Dazed

https://www.youtube.com/watch?v=p5a99klUpQs


Povezano