Objavljeno

Projekt Snatchel – Ispletimo političarima njihovu maternicu

Projekt Snatchel, domišljat je i kreativan odgovor na zahtjeve američkih republikanaca prema kojima bi se prava žena uvelike smanjila. Pošto se predložene promjene najviše tiču pobačaja, Snatchel poručuje: “Dragi političari, nosite svoje prethistorijske zakon van moje maternice! Štoviše, evo vam jedna samo za vas!” te poziva sve koji se bave pletenjem i kukičanjem da se pridruže i ispletu vlastitu vaginu ili maternicu kao poklon odabranom senatoru.

Snatchel je dio većeg projekta Government Free VJJ, a kao svoj temeljni cilj ističe borbu za prava žena na pobačaj i korištenje kontracepcije. Članice ističu kako ne žele da im vlada određuje način na koji će postupati sa svojim tijelom te da im daje savjete vezane za pobačaj i oblik kontracepcije koje (ne)bi trebale koristiti.

Pozivaju sve da im se pridruže kako bi zajedno poslali snažnu poruku vladi. Dovoljno je slijediti nekoliko jednostavnih koraka:

  1. Isplesti vlastitu maternicu ili vaginu koristeći šablone koje se nalaze na web-stranici projekta

  2. Priložiti kratku poruku

  3. Odabrati nekog muškog političara te mu poslati svoj rad zajedno s porukom kao poklon

  4. Registrirati svoj rad i političara kako bi se vodila evidencija o političarima koji poklon još uvijek nisu primili

  5. Za kraj, zahvaliti političaru ukoliko se zalaže i podržava ženska prava

Donna Druchunas, jedna od suosnivačica projekta, naglašava kako ovakav tip projekta prvenstveno podiže svjesnost o političkim zbivanjima, a što je najvažnije, daje ženama priliku da izraze vlastita stajališta, djeluju i izbore se za svoja prava.

Ako muškim političarima damo njihovu vlastitu maternicu, možda će tada konačno naše ostaviti na miru, ističe Druchunas. [B.G.]


Povezano