Objavljeno

Proces Viviane Amsalem: Film koji bi mogao promijeniti stanje ženskih prava u Izraelu

Film GETT: The Trial of Viviane Amsalem službeni je izraelski kandidat za Oscara za najbolji strani film, a ujedno nominiran i za Zlatni globus. No, prestižne nominacije ovaj su put ostale u sjeni prašine koju je film podigao u Izraelu, vezano uz arhaični zakon koji ženi dopušta razvod samo ako suprug da svoj pristanak.

U Izraelu ne postoji civilni brak, niti civilni razvod. Samo rabini mogu ozakoniti brak ili njegovo razvrgavanje. Razvod se shvaća sastavnim, iako nesretnim, dijelom života već stotinama godina. Prema shvaćanju judaizma, za par je bolje da se razvedu, nego da život provedu u neprestanoj gorčini i razdoru.

Iako u teoriji zvuči odlično, do problema, kojim se bavi ovaj film, dolazimo u praksi, jer je ovakav pogled na brak i razvod, kao i provođenje ovog zakona naklonjeno prvenstveno muškarcima. Muškarac može zatražiti razvod braka i žena ga u tome ne može spriječiti, dok u obrnutoj situaciji stvari ne funkcioniraju po istom principu.

Muškarac se može razvesti od žene imao on razlog za to ili ne. Sve što treba učiniti je uručiti supruzi dokument, get, na kojem piše “Ovime si dozvoljena svim muškarcima” i time njihov brak formalno završava. Ipak, kako bi spriječili bezobzirno razvrgavanje brakova, rabini su uveli kompleksnu proceduru oko pisanja, uručenja i prihvaćanja geta te su uveli pravilo da se pri razvodu mora konzultirati nadležno rabinsko tijelo.

U početku je muškarac bio jedini koji je smio zatražiti razvod, no kasnije je i ženama dopušteno da preko rabinskog suda pokrenu proces za razvrgavanje braka. Ukoliko sud pronađe opravdani razlog za razvod, zatražit će od muškarca da uruči get ženi, a ukoliko on to odbije na različite načine će vršiti pritisak na njega, sve dok to ne učini (u moderno vrijeme propisuju se i zatvorske kazne). Ukoliko muškarac i nakon toga u potpunosti odbija dati get, odnosno razvesti se, žena stječe naziv augunah, što dozlovno znači vezana ili usidrena.

Augunah ne može sklopiti vjerski brak s drugim muškarcem, niti muškarac može priznati njezino dijete, već se ono naziva mamzer (dijete rođeno u ‘zabranjenoj’, nezakonitoj vezi). U prošlosti su slučajevi u kojima žene nisu mogle dobiti get najčešće bili vezani uz nestanak muškarca (napuštanje obitelji ili nepotvrđena smrt) te mentalna oboljenja, dok se danas sve češće događa da muškarci zadržavaju get kako bi postigli što bolji ishod rastave (financijska sredstva, skrbništvo nad djecom i sl.) ili iz puke osvetoljubivosti.

Film Gett, u režiji Ronit i Shlomija Elkabetz, prati život Viviane Amsalem koja je tri godine bezuspješno tražila razvod, ali njezin suprug nije davao pristanak. Njegova nepopustljivost, njezina odlučnost u borbi za vlastitu slobodu te dvosmislena uloga sudaca oblikovali su proces u kojem se isprepliću tragedija i apsurd.  Radnja filma odvija se kroz niz godina i sastoji se gotovo isključivo od dijaloga koji se odvijaju u sudnici, u koju se suredateljica i glumica Ronit Elkabetz, u ulozi Viviane Amsalem, mora neprestano vraćati.

Film koji je aktualizirao i dodatno naglasio problematičnost ovog tisućljetnog zakona, a na čiju nepravdu već godinama upozoravaju različite ženske inicijative, potaknuo je reakciju Vijeća vrhovnih rabina, koje je najavilo da će se okupiti u narednom mjesecu kako bi pogledali film te razgovarali o promjeni zakona. [D.K.] IndieWire/The Wrap


Povezano