Objavljeno

Preminula Věra Chytilová, prva češka feministička redateljica

Vera Chytilová, jedna od vodećih redateljica čehoslovačke kinematografije šezdesetih godina prošlog stoljeća, preminula je u srijedu u Pragu u dobi od 85 godina.

Inovativna i kontroverzna, Vera Chytilová najznačajnija je češka redateljica i prva feministička redateljica u Češkoj.

Bila je istaknuta članica ranog novog vala 1960-ih, koji je bio pod utjecajem objektivnosti kina vérité i subjektivnosti francuskog novog vala. Koristila je tehnike kao što su improvizirani dijalozi, glumci amateri, alegorije, nadrealni sadržaj, te grubu montažu.

U svom radu istraživala je probleme suvremenog društva, te oštro kritizirala ljudske slabosti. Njezin neumoljiv poziv za moral čini ju jedinstvenom unutar Češke filmske zajednice.

Chytilová je rođena 2.veljače 1929.u gradu Ostravi u istočnom dijelu Češke. Studirala je filozofiju i arhitekturu, a radila je i kao model prije nego što je diplomrala na praškoj Akademiji dramskih umjetnosti 1962.

Za razliku od svojih kolega kao što su Miloš Forman, Jan Němec te Ivan Passer, Chytilova ne emigrira nakon sovjetske invazije na Čehoslovačku 1968, a novoosnovani strogi komunistički režim zabranio je njezine filmove te ju spriječio da stvara nove nekoliko godina.

Sama je rekla da nikad nije bila spremna šutjeti kada se suočava s nečim lošim: ‘Mislim da nije u redu brinuti samo o sebi.’

Chytilová, prozvana prvom damom češke kinematografije, odlikovana je češkim i francuskim državnim priznanjima, a glumac Miroslav Donutil nazvao ju je ‘jednom od najvećih redateljica ove zemlje’. [J.A.] Chron.com...


Povezano