Objavljeno

Preminula kraljica romske glazbe Esma Redžepova

Kako prenose makedonski mediji, kraljica romske glazbe Esma Redžepova umrla je jutros u Skoplju u 73. godini života nakon kratke i teške bolesti. Za života, snimila je preko tisuću pjesama, nastupala je na najvećim europskim festivalima, a njezin album ‘Queen of Gypsies’ smatra se vrhuncem globalne world music scene.

Esma je počela pjevati kada je imala 13 godina, a od tada je snimila 24 albuma, 2003. je nomirnirana za Nobelovu nagradu za mir, 2013. proglašena Nacionalnom umjetnicom Makedonije, a osobito je hvaljena zbog svog humanitarnog rada. Također, prva je pjevačica koja je u svijetu zapjevala na romskom jeziku te je i službeno okrunjena kao Kraljica romske glazbe u Indiji 1976. godine.

Sa suprugom Stevom Teodosievskim udomila je 47 djece, a njihov brak u početku je bio skandalozan (Stevo je ‘gadjo‘, nije etnički Rom) da bi kasnije postao simbol dijaloga između romske zajednice i većinskog društva.

Bila je ponosna na svoj romski etnicitet, na povijest svog naroda i bogatstvo njihove kulture, a iako stvari ne voli gledati negativno, bila je itekako svjesna diskriminacije s kojom se Romi u svijetu suočavaju, pa se prisjeća i svojih iskustava iz osnovne škole kad nitko s njom nije htio sjediti jer je imala tamniju boju kože.

„Diskriminacija Roma uvijek je postojala“, kaže, „ali Romi su joj se oduvijek odupirali dostojanstveno. Moram reći da su Romi snažni ljudi, žive kao kozmopoliti diljem cijelog svijeta i vjerojatno su jedini narod koji nikada nije ratovao ni sa kim, jedini narod koji nije asimilirao druge.“

Kao humanitarka za života je stoga promovirala romsku kulturu i zagovarala miran suživot romske zajednice s većinskim narodima, sponzorirala humanitarne koncerte za sirotišta, bolnice, žrtve prirodnih katastrofa, radila na pomoći romskim izbjeglicama s Kosova, podizala svijest o romskom pitanju te zagovarala bolji društveni položaj Romkinja, zbog čega je osobito ponosna na Romkinje koje su u Makedoniji angažirane oko društvenih pitanja. No u svom radu nije bila fokusirana isključivo na Rome/kinje, što je u skladu s njezinim zagovaranjem međukulturnog dijaloga i pacifizma.

Politički, Redžepova je bila vezana uz vladajuću konzervativnu stranku VMRO-DPMNE Nikole Gruevskog, protiv koje se od prošle godine prosvjeduje, a koja upravo danas na izvanrednim parlemantarnim izborima pokušava zadržati svoje mjesto na vlasti. [Ž.V.]


Povezano