Objavljeno

Preminula bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović

U subotu, 26. prosinca 2020. u 93. godini preminula je bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović.

Bila je zaražena koronavirusom i posljednja dva i pol mjeseca bila je hospitalizirana u KB Dubrava.

Milka Babović rođena je 27. listopada 1928. u Skopju, a u Zagrebu živi od 1948. godine gdje studira kemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i tjelesni odgoj, hrvatski i njemački jezik. Govorila je engleski i njemački, a služila se i francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953. u Dortmundu i 1957. u Parizu). Na EP-u u Bernu 1954. bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dvaput prvakinja Balkana. U anketi Sportskih novosti triput je bila proglašena najboljom hrvatskom, a dvaput najboljom jugoslavenskom sportašicom.

Od 1949. bavi se sportskim novinarstvom. U početku piše za Narodni sport, kasnije sudjeluje u radijskom programu Radio Zagreba, a povremeno surađuje s Vjesnikom, Slobodnom Dalmacijom, Oslobođenjem i nizom drugih tiskovina. Od 1957. radi stalno na Radio Televiziji Zagreb, prva je sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica sportske redakcije televizije i njezina prva urednica. Pokrenula je prvo jutarnje vježbanje uz TV ekran (emisija Vježbajte s nama) 1958. godine. Zbog prepoznatljivog načina komentiranja postala je zaštitnim znakom TV prijenosa umjetničkog klizanja. Osim klizanja, tijekom karijere kao komentatorica je pratila atletiku, gimnastiku, veslanje, konjički sport i skijaško trčanje. Uređivala je rubriku o sportu u dječjem listu Smib (1970.-1981.), a od 1974. do 1978. bila je predsjednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (danas Hrvatski zbor sportskih novinara).


Povezano