Objavljeno

Pravobraniteljica naglasila da žene imaju pravo samostalno odlučivati o svom reproduktivnom zdravlju

Foto: Robert Anić

Pravobraniteljica Višnja Ljubičić se uključila u istraživanje o ostvarivanju prava na pobačaj s ciljem utvrđivanja dostupnosti, što uključuje i korištenje prava na priziv savjesti te praksu zdravstvenih ustanova u slučajevima kada pobačaj zbog prigovora savjesti nije moguće obaviti.

Uzorak čine 32 zdravstvene ustanove u Hrvatskoj, što znači da je pod budnim okom pravobraniteljice pet kliničkih bolničkih centara, dvije kliničke bolnice, 22 opće bolnice i tri doma zdravlja, a rezultati istraživanja bit će objavljeni početkom 2015. godine u sklopu Izvješća o radu Pravobraniteljice za 2014. godinu, priopćeno je tportalu iz ureda Pravobraniteljice.

‘Budući da je pravo na pobačaj propisano zakonom, ravnatelji bolnica moraju ispoštovati odluku pacijentice čak i kada njihovi zaposlenici ne žele obaviti taj zahvat te su tada dužni dovesti ovlaštenog liječnika iz neke druge ustanove i isplatiti mu honorar. Kao primjer dobre prakse mogu se navesti američke državne bolnice u kojima se obavljaju apsolutno svi zahvati, a paralelno egzistiraju i bolnice koje su prilagođene načelima pojedinih religija. 

Slijedom navedenoga, sve zdravstvene ustanove i druge pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost nemaju pravo uskratiti liječnicima pravo na priziv savjesti, ali moraju osigurati pacijentici pristup zakonski propisanim i dopuštenim uslugama’, priopćeno nam je iz ureda pravobraniteljice Višnje Ljubičić.

Pravobraniteljica načelno preporučuje da se priziv savjesti ne koristi kao kolektivno pravo, već isključivo kao individualno pravo te da zdravstvene ustanove i druge pravne osobe koje obavljaju zdravstvenu djelatnost osiguraju pristup ostvarivanja prava na pobačaj.

‘Iako dakle postoji odgovarajuća zakonska regulativa koja uređuje navedenu problematiku, postavlja se pitanje njezine provedbe u praksi, a u čemu važnu ulogu ima i Ministarstvo zdravlja. Napominjem kako je o navedenoj problematici tijekom 2014. istraživanje obavio Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI) o čemu je sačinjen izvještaj pod nazivom: ‘Siva zona: Pitanje abortusa u Republici Hrvatskoj’.

Iz navedenog izvještaja vidljivo je kako standardizirana procedura vezana uz pružanje informacija o prekidu trudnoće ili standardna procedura ginekološkog pregleda žene koja želi obaviti abortus nije propisana od Ministarstva zdravlja, već varira ovisno o pojedinoj bolnici. Proizlazi kako stav Ministarstva zdravlja upućuje ne samo na odricanje nadležnosti i odgovornosti Ministarstva zdravlja, već i na potpunu autonomiju zdravstvenih ustanova kad je riječ o prekidu trudnoće, a što u konačnici rezultira ograničenom dostupnošću te određenom pravnom i medicinskom nesigurnošću za žene’, kaže pravobraniteljica Ljubičić, čiji tim također istražuje dostupnost ženama zajamčenih prava na legalan i siguran pobačaj na vlastiti zahtjev u javnim zdravstvenim ustanovama.

Pozitivno je u tom smislu što je Ministarstvo zdravlja najavilo je da će od svih bolnica koje imaju odjel ginekologije, a ne obavljaju pobačaje na zahtjev, pismeno zatražiti da u najkraćem roku ženama omoguće ostvarivanje tog prava.

‘U svakom slučaju zalagat ću se za to da žene imaju pravo na samostalno odlučivanje o svim aspektima vlastitog reproduktivnog zdravlja u okviru zakonskih uvjeta i ograničenja te da im u skladu s tim nacionalni zdravstveni sustav omogući nesmetano ostvarivanje zakonom zajamčenih prava’, poručila je Ljubičić.


Povezano