Objavljeno

Povjerenik Vijeća Europe i HND vlasti upozorili na političke smjene u medijima i porast netrpeljivosti u društvu

„Društvena kohezija i pluralizam ugroženi su u Hrvatskoj. Vlasi stoga pozivam da pokrenu i uključe se u ostvren dijalog sa svim društevnim akterima kako bi se zastitio pluralizam i izbjegla daljnja polarizacija društva. Štoviše, politički lideri moraju poslati jedinstvnu poruku protiv nasilja, diskriminacije i netolerancije, osobito one usmjerene prema pripadnicima/cama nacionalnih manjina i novinara/ki“, kazao je na kraju svog petodnevnog posjeta Hrvatskoj povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe, Nils Muižnieks.

Povjerenik je izrazito zabrinut zbog zabilježenog porasta etničke netrpeljivosti, govora mržnje i drugih oblika zločina koji targetiraju pripadnike/ce nacionalnih manjina, a osobito Srbe/kinje te pripadnike/ce židovske i romske zajednice. Naime, iako Hrvatska ima zakonski i institucionalni okvir za zaštitu nacionalnih manjina koji se može smatrati primjerom drugima, neke racentne odluke, poput 11% smanjivanja javnih davanja za manjinske organizacije civilnog društva, treba promijeniti.

Što se slobode medija tiče, povjerenik je izrazio ozbiljnu zabrinutost za neadekvatnu reakciju vlasti na zabilježene slučajeve fizičkog nasilja, prijetnji smrću i zastrašivanja novinara.

„Novinari/ke igraju važnu ulogu javnog promatrača u demokratskim društvima i države moraju osigurati njihovu zaštitu. Izbjegavanje kazni u slučajevima napada na novinare mora se učinkovito adresirati, a nametnute moraju biti i kazne koje bi obeshrabrile počinitelje takvih djela u budućnosti. Javni diskurs koji opravdava napade na novinare opasan je i štetan za medijske slobode i demokraciju.“

Osvrnuo se dakako i na velik broj smjena na uredničkim i drugim visokim pozicijama u medijima kao i na raspuštanje Vijeća za elektroničke medije te poručio vlastima da moraju osigurati pluralizam javnih medijskih servisa i nezavisnost regulatornog tijela, ključne elemente pluralizma i slobode medija.

Iz Hrvatskog novinarskog društva upozoravaju pak da je na HRT-u u nepuna dva mjeseca došlo do 70 smjena, te da su programski propusti i izostanak profesionalnih kriterija očigledni.

Naime, iznad navedenu kritiku povjerenika Vijeća Europe zbog stanja ljudskih prava i medijskih sloboda, koji je smjene na HRT-u ocijenio političkima, a ne profesionalnima prenijeli su svi vodeći mediji, no ona na HTV-u ni na koji način nije spomenuta.

HTV nije našao mjesta niti za predstavljanje Vesne Pusić, kandidatkinje za glavnu tajnicu UN-a, članicama svjetske organizacije u New Yorku, kao prve žene u povijesti Hrvatske koja je ušla u tu prestižnu utrku, koje je na kraju, uz svog kandidata, bivšeg predsjednika Danila Turka, uživo je prenosila slovenska javna televizija.

HND upozorava da su za “smjene za koje nekima trebaju godine, novoj v.d. Upravi trebala tek nepuna dva mjeseca. Nije poznato po kojim se kriterijima  popunjavaju upražnjena mjesta u rukovodećoj i uredničkoj strukturi. Stoga se postavlja pitanje jesu li oni profesionalne prirode i u skladu s pravilnicima HRT-a ili je riječ o politički motiviranim smjenama i postavljanjima kako bi vlast bila zadovoljna.”

Uz smjene valja upozoriti i na cenzuru u programu, ističe HND. „Medijski su već poznati slučajevi zabrane javljanja novinara HRT-a uoči skupa ‘Za satiru spremni’ 1.4.2016. sa zagrebačkog  Zrinjevca u emisiju ‘Hrvatska uživo’ kao i ignoriranje akcije Kulturnjaka 2016. ‘Crno sunce’.“

Zbog sve ovoga i niza drugih medijskih propusta i neprofesionalnog odnošenja prema zaposlenicima/cama, HND zajedno sa Sindikatom novinara i medijskih djelatnika na HTV-u, traži hitno formiranje Radničkog vijeća, koje će promicati i štiti interese zaposlenika kod poslodavca, a ne da u zamjenu za Radničko vijeće, kao prethodnih godina, to radi Koordinacija sindikata.

„Od vladajućih zahtijevamo da stvore klimu i zakonske uvjete kako bi HRT konačno postao vrhunski profesionalan javni servis na dobrobit svih građana, a ne izvršitelj naloga bilo koje vladajuće političke garniture“, zaključuje se u pismu koje potpisuju Sanja Mikleušević Pavić, predsjednica Ogranka HND-a na HTV-u, Sanja Šegedin-Miriovsky, predsjednica Sindikata novinara i medijskih djelatnika na HTV-u i Saša Leković, predsjednik HND-a.


Povezano