Objavljeno

Crna Gora: Trebaju li se novcem EU financirati projekti za osnaživanje žena koje realiziraju osvjedočeni ženomrsci

Vladimir Beba Popović

Raspodjela novca iz fondova Europske unije i način na koji se vrednuju i financijski pomažu pojedini projekti uvijek izaziva pažnju javnosti, ali odluka da se sa 127.500 eura podrži projekt „Ženske vlade“ koji bi trebala realizirati podgorička NVO Institut za javnu politiku, zbog burne reakcije javnosti će biti ponovo razmotrena.

Problem je što je direktor Instituta za javnu politiku Vladimir Beba Popović čovjek koji je promovirao sramotnu kampanju u kojoj je tijekom prošle godine u jednom dijelu medija, u čemu je prednjačio tabloid Informer, na najgori način diskreditirana jedna od rijetkih aktivistkinja civilnog sektora Crnoj Gori koja otvoreno govori o kriminalu i korupciji u redovima vladajuće crnogorske elite, Vanja Ćalović.

Popović je javno priznao da je na sve njemu dostupne načine djelio video materijal na kojem se navodno nalazi Ćalović u jednom obliku sekusalnog odnosa sa psom, proglašavajući je nemoralnom i bolesnom osobom.

Linč koji je doživjela Ćalović je osuđen sa svih mogućih domaćih i međunarodnih adresa, a i sama Delegacija Europske unije u Crnoj Gori je tada istakla da “Europska unija neće prihvatiti odstupanje od standarda o slobodi govora u zemljama koje se teže pridružiti Europskoj uniji“.

Zbog svega toga, javnost je bila iznenađena kada je u lipnju objavljena odluka da će Popović biti voditelj projekta koji promovira prava žena te da će za „promociju ženskih prava, uloge žene u društvu i na pozicijama gdje se donose odluke“ u okviru projekta „Ženska vlada Zapadnog Balkana“ Institut zajedno s partnerima iz Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine dobiti EU novac.

Organizacije civilnog sektora koje zastupaju prava žena u Crnoj Gori su bile revoltirane takvom odlukom ističući da je nedopustivo da se projektima koji se odnose na rodnu ravnopravnost i političko sudjelovanje žena bavi organizacija koju vodi osoba koja je svojim izjavama i djelovanjem zagovarala nezapamćenu rodnu diskriminaciju na ovom prostoru.

Čak 52 nevladine organizacije iz regije, na čelu sa Centrom za ženska prava iz Podgorice uputile su pismo, i prije nekoliko dana dobile odgovor, predsjedniku Europske komisije Jean-Claude Junckeru u kojem su kao grupa nevladinih organizacija aktivnih u polju ljudskih prava, rodne ravnopravnosti i razvoja civilnog društva u Crnoj Gori, ali i regiji, istakle da su „vrlo razočarane/i saznanjem da je Institut za javne politike podržan“.

„Vladimir Beba Popović je čovjek koji je direktno promovisao nedostojnu kampanju protiv hrabre aktivistkinje civilnog društva Vanje Ćalović, ali indirektno i protiv drugih aktivistkinja i aktivista civilnog društva koji su kritički orjentisani prema crnogorskim vlastima. Te činjenice su dobro poznate Evropskoj komisiji.

Sama kampanja protiv Ćalović bila je perfidna i nemilosrdna, zasnovana na rodnoj diskriminaciji, sa ciljem da uništi ne samo njen profesionalni integritet, već i lični ugled i sposobnost da vodi normalan život u svojoj zajednici. Stoga je neshvatljivo da se organizaciji kojom rukovodi čovjek koji je javno izjavio da je distribuirao video kojim se ozbiljno namjerava naškoditi integritetu jedne žene dodjeljuju sredstva evropskih fondova za promociju ženskih prava. Tražimo od Evropske komisije da povuče odluku o dodjeli pomenutog granta i obustavi dalju saradnju i finansiranje organizacija koje u svojim redovima imaju ljude koji sprovode rodnu diskriminaciju i ne poštuju ljudska prava“, navodi se u pismo NVO.

Maja Raičević

Direktorica Centra za ženska prava Maja Raičević zadovoljna je pismom koje je dobila od  generalnog direktora Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove Europske komisije Mathiasa Ruetea u kojem se navodi:

„S obzirom na uznemirenost koju je na regionalnom nivou izazvala ova odluka o dodjeli bespovratnih sredstava, zatražio sam od izvršne agencije koja je zadužena za provođenje Programa da obustavi potpisivanje navedenog  ugovora.

Kao mjera opreza, u ovoj fazi nije preuzeta pravna odgovornost za provođenje ovog projekta. Paralelno s tim, zatražio sam od naših službi detaljnu istragu o ovom slučaju, koja će se odvijati u neposrednoj koordinaciji s Delegacijom Europske unije u Crnoj Gori i Izvršnom agencijom. Kao što znate, Europska komisija je uvijek bila  posvećena pružanju podrške akcijama koje su u skladu s vrijednostima i principima koje promovira“, navodi se u pismu koje potpisao Ruete.

Raičević je ocjenila da je pismo ohrabrujuće,  jer pokazuje da Europska komisija drži do kredibiliteta organizacija koje provode projekte iz europskih fondova i vrijednosti koje promoviraju.

„Smatram da je logična odluka da se suspenduje finansiranje projekta koji se odnosi na promociju ženskih prava, a koji je odobren organizaciji čiji je direktor javno priznao da je distribuirao video materijal kojim je namjerno nastojao nauditi ugledu aktivistkinje civilnog društva. Čitava ta nedolična kampanja, zasnovana na rodnoj diskriminaciji, čini i Popovića i njegovu NVO nedostojnim  da se bave pitanjima rodne ravnopravnosti i  ljudskim pravima uopšte. To je prepoznao civilni sektor Zapadnog Balkana, Evropska komisija, a ostaje da prepoznaju i crnogorske institucije“, istakla je Raičević.

Među 52 organizacije koje su tražile promjenu odluke o financiranju projekta su i Sigurna ženska kuća, Prima, Inkluzija, SOS Telefon za žene i djecu žrtve nasilja, Akcija za ljudska prava, Centar za građansko obrazovanje, Juventas, Ženska soba, Queer Montenegro, zatim iz Srbije Autonomni ženski centar, Udruženje ženske studije i istraživanja, Ženski proctor, Ženski centar, Mreža Žene protiv nasilja, Antitrafiking akcija, iz Hrvatske B.a.b.e. i Građanski otpor za ljudska prava, iz Slovenije Kulturno društvo Taxi art i Ženski taksi, a iz Makednije Otvorena vrata/La strada.

Tekst je objavljen je u sklopu temata ‘Rodna prizma za ravnopravnije društvo’ koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


Povezano