Objavljeno

Policijsko premlaćivanje trans* žene u Brazilu potaknulo negodovanje javnosti

Brazil je jedna od najopasnijih zemalja za transrodne osobe. Brazilska organizacija Grupo Gay de Bahia kaže da 113 trans*osoba godišnje u toj zemlji izgubi život, a trans* organizacija iz Ria, Transrevolucao, procjenjuje da je očekivano trajanje života trans* osobe u Brazilu oko 30 godina, čime je Brazil zasjeo na vrh ljestvice najsmrtonosnijih zemalja za trans* zajednicu.

No, slučaj Veronice Bolina, transrodne žene iz Sao Paola, koja je brutalno premlaćena nakon uhićenja 12. travnja, odnosno ono što je uslijedilo, pruža tračak nade u promjenu na bolje.

Nekoliko dana nakon uhićenja Bolina je na svom Instagram profilu objavila fotografije svog lica. Fotografije pokazuju Bolinu, s otečenim i izudaranim licem, djelomično razodjenutu, okruženu policajcima i s rukama vezanima iza leđa. Bolina tvrdi da su je policajci brutalno pretukli, razodjenuli i obrijali njenu glavu.

Te fotografije potaknule su val bijesa diljem Brazila,  inspirirale medijsku kampanju  #SomosTodasVeronica, odnosno „sve smo Veronica“, koja želi pokazati sve opasnosti s kojima se susreću transrodne žene u Brazilu, a pokrenuta je i službena istraga o tome što joj se dogodilo te noći.

Slučaj Veronice Bolina potaknuo je i nacionalnu javnu rasprava o nasilju nad trans* osobama i policijskoj brutalnosti.

Neprofitna organizacija  Global Rights: Partners for Justice u svom izvještaju upozorava da policajci u Brazilu nekažnjeno uhićuju, ponižavaju, pa čak i ubijaju trans* žene, navodeći da se ovakva „izvan sudska ubojstva“ javljaju „kao odgovor na prijavu trans* osobe da je neko ubojstvo počinio policijski službenik i/ili kada policijski službenici ne žele platiti za seksualne usluge transrodnih seksualnih radnika/ca“.

Mnogi su izrazili svoj bijes i tugu zbog načina tretiranja trans*osoba putem društvenih mreža, a njezina priča bila glavna tema u Brazilskim medijima. Bolina je suočena sa zatvorskom kaznom, a dužnosnici kažu da će biti prebačena u zasebnu ćeliju u muškom zatvoru na njeno odsluženje. Kazna koja je okrutna, ne samo zbog izolacije onoga tko je odslužuje, već i zbog namjernog krivog rodnog identificiranja. [V.U.] BitchMagazine


Povezano