Objavljeno

Pokrenuta kampanja ‘Naučimo biti veliki’ za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja

Organizacije civilnog društva, okupljene u GOOD inicijativu, već nekoliko godina provode kampanju za uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole. Tijekom ove godine, GOOD inicijativa je, uz potporu Mreže fondacija Otvoreno društvo, odlučila pokrenuti javnu kampanju za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u škole pod nazivom „NAUČIMO BITI VELIKI“.

Cilj kampanje je informirati o građanskom odgoju i obrazovanju te potaknuti odgovorno uključivanje svih ključnih aktera (učitelja i nastavnika, učenika i roditelja) u javnu raspravu kako bi u škole sustavno bio uveden kvalitetan Kurikulum građanskog odgoja i obrazovanja.

“Želimo mladima kroz školovanje ponuditi niz znanja i vještina koje će im omogućiti da postanu odgovorni i aktivni članovi društva, sposobni da djeluju za opće dobro i da donose informirane i promišljene odluke. Krajnji cilj nam je da se Građanski odgoj i obrazovanje uvede kao zaseban predmet u škole.”, navode iz Inicijative.

Javna kampanja osmišljena je na temelju podataka dobivenih iz dvaju velikih istraživanja provedenih tijekom 2015. godine, a koji su ispitivali stavove građana o njihovim pravima i sudjelovanju u političkom odlučivanju (rezultati dostupni ovdje), a drugo se bavilo ispitivanjem srednjoškolaca – maturanata srednjih škola o građanskim kompetencijama.

Kampanja ‘Naučimo biti veliki’ bit će aktivna tijekom svibnja, a možete ju i sami podržati sheranjem promotivnih video spotova uz hashtag #naucimobitiveliki :

Osim toga, na web stranici www.naucimobitiveliki.goo.hr dostupne su detaljne informacije o kampanji, načinima uključivanja u kampanju, kao i detaljan opis šest dimenzija koje građanski odgoj i obrazovanje obuhvaćaju. Uključite se!


Povezano