Objavljeno

Pacijenti i Rode optužili ginekologa Kolaka za nasilje u rodilištu

Foto: Tportal

Ginekolog Nikola Kolak kojega je Vinkovčanka Mateja Janković optužila za smrt djeteta uslijed nestručnog vođenja porođaja, izjavio je kako se ne osjeća odgovornim za smrt njezina djeteta, iako ne opovrgava optužbe za grubo postupanje i verbalno nasilje u rađaonici.

Kolak je za tportal pojasnio da su brojne optužbe rodilja rezultat njegove politike grube stimulacije prilikom poroda kojoj je za cilj da rodilje potakne da aktivno sudjeluju u porođaju (googlalie smo pasivni porođaj, ali čini se da je s tim učestalim fenomenom upoznat samo gospodin Kolak) te da ih grubljom konverzacijom nastoji vratiti u stvarnost.

Iz Udruge Roda i Hrvatske udruge za promicanja prava pacijenata pozorili su da je u ovom slučaju riječ o nasilju te kršenju dostojanstva i ljudskih prava rodilje.

U detaljnom opisu slijeda događaja sa svog porođaja 30. siječnja, Matea Janković optužila je vinkovčkog ginekologa za smrt djeteta uslijed nestručnog vođenja porođaja, prozvala ga da ju je nakon 16 sati muka odbio poroditi carskim rezom te apelirala da se ‘monstruma makne s pozicije’. 

Na njezine molbe da je porodi carskim rezom dr. Kolak rekao je da ‘to nije željoteka i da mu se ne da zajeb… s tim‘, ustvrdila je Matea Janković za Večernji list dodajući da je to tada napravio, njezin sin Ivano sada bi bio živ pokraj nje. Prema njezinom svjedočenju, Kolak ju je vrijeđao nazivajući je ‘glupačom’, vulgarno je psovao, a njezin najcrnji pakao započeo je ‘skakanjem po stomaku’, nakon čega je njezin sin izašao iz maternice – ‘nije zaplakao, nije bio živ’.

Dr. Kolak je ustvrdio kako porođaj ne može provesti bez većih problema ukoliko žena ne surađuje, te da je nekome potreban grublji kontakt, nekome nježniji, a nekome samo zamolba. Upitan što misli pod ‘grublji’, odgovara da je riječ o grubljem ophođenju. ‘Znači, povećanje koncentracije i suradnje kod rodilja. Žena mora roditi. Rodilja mora roditi. Ne može doktor roditi umjesto rodilje. Međutim, to se nekada tumači drugačije. Žao mi je ako moj način dovodi do toga, ali to je moj način’, kazao je Kolak za RTL.

Daniela Drandić, voditeljica programa Reproduktivna prava u udruzi Roditelji u akciji (RODA) i članica UNICEF-ove radne skupine za inicijativu ‘Rodilišta – prijatelji majki’, upozorila je da je u ovom slučaju riječ o nasilju za koje nikad nema opravdanja. Slaže se da pristup u pružanju liječničke skrbi može ovisiti o situaciji, ‘ali to nikako i nikad ne smije i ne može biti opravdanje za nikakvo nasilje – bilo ono verbalno, psihičko ili fizičko’. 

Osobito je problematično što se krivnja uvijek nekako prebacuje na žrtvu, u ovom slučaju sugeriranjem da rodilja nije surađivala i nije slušala. ‘Možemo unedogled govoriti o takvim stvarima, ali samim time što to uopće razmatramo kao mogućnosti mi opravdavamo nasilje. To nema ni smisla, ni svrhe, gdje god da se nasilje desilo – u nečijem domu, u obitelji, u vrtiću, na cesti, u rodilištu’ istaknula je Drandić.

‘U cijeloj ovoj situaciji muči me, osim što ta osoba očito ima neko zaleđe jer smatra da je u redu javno govoriti takve stvari, da ovo nije prvi put da se tako nešto dogodilo i da cijeli kolektiv oko te osobe šuti i svojom šutnjom to odobrava’, upozorava Drandić, ciljajući na liječnike. 

Mnoge žene mogu, međutim, posvjedočiti da je pritisak na trbuh u posljednjoj fazi porođaja gotovo pa redovita praksa u rađaonicama te je za očekivati da će se liječnici ujediniti u obrani iste. 

Žalosno je što je u Hrvatskoj najvažniji indikator kvalitete porođaja koji ističu liječnici nizak perinatalni mortalitet, dok se nigdje ne govori o lošem tretiranju rodilja i činjenici da je Rodina nedavno provedena anketa ukazala na to da je zabrinjavajuć broj rodilja nezadovoljno porodom i načinom na koji su tretirane. O situaciji u hrvatskim rodilištima počelo se više govoriti tek nakon što je Roda pokrenula akciju #PrekinimoSutnju .

Zanimljivo je, nadalje, da se ovakva tragedija nije dogodila u Splitu, gdje je najveće rodilište s najmanje osoblja, niti se desilo u nekom velikom zagrebačkom rodilištu. Ovo se dogodilo u malom rodilištu, gdje u prosjeku imaju dva poroda na dan, a tog 30. siječnja Matea Janković jedina je rađala.

‘Ovdje su bila ugrožena ljudska prava, kao i dostojanstvo rodilje, sudeći po riječima koje su izgovorene. To je svakako nešto što ne samo da neće motivirati rodilju da se opusti i lakše rodi nego će samo potaknuti veći stres koji može dovesti do komplikacija’, upozorava Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata, inače psihoterapeutkinja kojoj se često javljaju rodilje koje se žale na postupanje i nedostatak empatije kod liječnika na ginekološkim odjelima i u rađaonicama. 

Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata planira s Ministarstvom zdravlja dogovoriti dodatnu edukaciju ginekologa i babica u rodilištima.


Povezano