Objavljeno

Opstetričko nasilje oblik je nasilja nad ženama – prijavite ga!

Kada su prije više od 100 godina zahtijevale pravo glasa, žene nisu mogle ni predvidjeti da će im početkom 21. stoljeća pravo na porod kakav žele biti još uvijek zanijekano. Žalosno je i alarmantno što je nasilje nad tijelom žene koja rađa i djetetom koje se rađa, još uvijek društveno prihvatljivo i opravdano, a od žena se očekuje da o svojim traumama ne govore.

Žene su kroz povijest bile izložene stravičnim zlostavljanjima tijekom poroda. Bile su vezane, u lisicama, pokrivene glave, u luđačkim košuljama, pod djelovanjem opijata i sakaćenih genitalija.

Iz te perspektive, današnja skrb trudnica i rodilja prepuštena institucijama možda nam se čini naprednom i humanom. Međutim, nasilje u porodu je nešto kroz što i danas prolazi većina žena, a doživljene traume ostavljaju traga još dugo nakon izlaska iz rodilišta.

O svemu ovome institucije šute, jednako kao i žene koje napuštaju rodilište. Tek malo njih priznat će sebi, svom partneru, svojoj prijateljici i majci da su žrtve nasilja – nasilja u porodu, a još manje žena pokušat će vratiti porod u svoje ruke i ruke drugih žena.

Udruga RODA – roditelji u akciji vas poziva da prekinete šutnju i da zajedno s njima obilježite 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama koji je dio globalne kampanje za ženska ljudska prava, te da kršenja vlastitih prava na porodu prijavite putem online obrasca na internetskoj stranici rodilista.roda.hr.

Kampanja započinje danas, 25. studenoga, Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, a završava 10. prosinca, Međunarodnim danom ljudskih prava. Cilj kampanje 16 dana aktivizma je upoznavanje javnosti sa svim oblicima nasilja nad ženama, a opstetričko nasilje u rodilištima jedan je od njih.


Povezano