Objavljeno

“Ona odlučuje”: Međunarodna zajednica podržala planiranje obitelji; Hrvatska se nije odazvala

Ulla Tørnæs, Lilianne Ploumen, Alexander De Croo i Isabella Lövin

U Bruxellesu je 2. ožujka u organizaciji Belgije, Nizozemske, Švedske i Danske održana konferencija “She Decides” na kojoj su predstavnici više od 40 zemalja podržali istoimenu inicijativu i prikupili 181 milijun eura za osiguravanje pristupa reproduktivnom zdravlju i planiranju obitelji diljem svijeta.

Konferencija je bila posvećena seksualnim i reproduktivnim zdravljem i pravima kao temelju rodne ravnopravnosti, osnaživanja žena i gospodarskog razvoja za žene i muškarce bez obzira na to tko su i gdje žive.

Inicijativu “She Decides” pokrenula je nizozemska ministrica trgovine i razvoja Lilianne Ploumen nakon što je američki predsjednik Donald Trump ponovno na snagu stavio odredbu poznatu kao Mexico City Policy koja brani financiranje stranih zdravstvenih organizacija novcem SAD-a ukoliko pružaju savjetovanje o planiranju obitelji i reproduktivnom zdravlju ili vrše pobačaje.

U obrazloženju inicijative stoji da će žene koje su u poziciji donositi vlastite odluke imati zdraviju i obrazovaniju djecu te da u konačnici cijelo društvo profitira ako žene mogu same donositi odluke o svom tijelu i životu.

“Nijedna zemlja ne može riješiti problem siromaštva ako nije omogućila pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima. Istinska demokracija ne može se ostvariti ako žene nemaju sva ljudska prava koja im pripadaju,” rekla je Isabella Lövin, švedska ministrica međunarodne razvojne suradnje i zamjenica premijera.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), 21,6 milijuna žena godišnje obavlja pobačaj u nesigurnim uvjetima (većinom u zemljama u razvoju), a čak 47 tisuća žena umire uslijed komplikacija uzrokovanih pobačajem u neprikladnim uvjetima.

“Onemogućavanje pristupa uslugama i informacijama koje su od životne važnosti dovesti će do više neželjenih trudnoća, više pobačaja i veće smrtnosti majki. Vlade – poput ovih koje su se okupile na konferenciji – moraju zauzeti jasan stav i pokušati nadomjestiti uskraćena sredstva,” izjavila je Renate Bähr, izvršna direktorica organizacije Deutsche Stiftung Weltbevölkerung,

Na upit Faktografa hoće li Ministarstvo vanjskih i europskih poslova sudjelovati na konferenciji  “She Decides”, stigao je sljedeći odgovor: “EU mora svoje odluke o razvojnoj pomoći donijeti autonomno, a ne kao odgovor na politiku SAD-a. Hrvatska se zalaže za daljnji razvoj partnerskih odnosa EU i SAD-a.”

Drugim riječima, Hrvatska se nije odazvala pozivu na konferenciju, što nas ne treba čuditi s obzirom na novi smjer hrvatske vanjske politike u području ljudskih prava, čiji je meta razgradnja mehanizama zaštite ženskih reproduktivnih prava i rodne ravnopravnosti.

“Ono što je posebno zabrinjavajuće je da se Hrvatska uz Poljsku i Mađarsku pozicionira u grupu država članica EU koje na razini europskog odlučivanja pokušavaju blokirati progresivne političke i proračunske odluke vezane uz rodnu ravnopravnost i reproduktivna i seksualna prava i zdravlje,” upozoravaju iz CROSOL-a.

U međuvremenu, građanska inicijativa “One of Us” (koalicija ultrakonzervativnih pokreta širom Europe) koja se bori protiv medicinski potpomognute oplodnje i pobačaja pokrenula je peticiju protiv inicijative “She Decides”, navodeći da “nametanje pobačaja afričkim zemljama ne predstavlja dobar uzor. Ukratko, riječ je o obliku neokolonijalizma!”

Istovremeno, također kao odgovor na Trumpov potez, kanadski premijer Justin Trudeau na Međunarodni dan žena najavio je da će Kanada izdvojiti 650 milijuna dolara kroz sljedeće tri godine za financiranje inicijativa koje se bave seksualnom edukacijom i reproduktivnim zdravljem diljem svijeta.


Povezano