Objavljeno

Olimpijka Fu Yuanhui komentarom o mjesečnici razbija sportske tabue

Iako je osvojila brončanu medalju u utrci na 100 metara leđno, kineska plivačica Fu Yuanhui postala je najomiljenijom sportašicom na Olimpijskim igrama u Riju zbog svojeg entuzijazma i osvježavajuće iskrenih reakcija na (ne)uspjehe u bazenu.

Nesputano uzbuđenje koje je pokazala u intervjuu danom nakon što se uspjela plasirati u finale spomenute discipline, ovoj je dvadesetogodišnjakinji iz jugoistočnog kineskog grada Hangzhou u dva dana osiguralo više od 3 milijuna obožavatelja/ica na kineskoj društvenoj mreži Weibo. Da to nije bila samo jednokratna pojava, pokazalo je njezino veselje nakon osvojene medalje, kao i live-stream intervju za kinesku publiku tijekom kojeg je jela cupcakese i podrigivala.

Ako to nije bio dovoljan razlog da ju svi zavolimo, izjava je koju je dala u nedjelju 14. kolovoza, nakon što se Kina plasirala na 4. mjesto u mješovitoj štafeti na 4 x 100 metara leđno, definitivno je to promijenila. Dok su ostali članovi kineske ekipe davali intervju kraj bazena, Fu je čučala sa strane bolno se držeći za abdomen. Kada ju je novinarka pitala da li ju boli trbuh, Fu je, nezadovoljna rezultatom utrke, odgovorila:

„U biti, jučer navečer sam dobila menstruaciju. Zato osjećam se prilično slabo i jako umorno. Ali to nije izlika. Na kraju dana jednostavno nisam plivala dovoljno dobro.“

Umjesto da nas nasmije, Fu je ovoga puta svojim kratkim, ali neočekivano iskrenim odgovorom razbila jedan od velikih (sportskih) tabua – razgovor o menstruaciji. U svijetu sporta sličnu stvar učinila je i britanska tenisačica Heather Watson na Australian Openu 2015. godine, kada je svoj loš plasman opravdala dobivanjem mjesečnice, a šok koji je pri tom izazvala potaknuo je nastanak brojnih inicijativa s ciljem razbijanja šutnje o toj temi. U ovome slučaju, Fuin je komentar bitan i zato što pokazuje kako je za žene, usprkos stereotipnom mišljenju, plivanje u bazenu za vrijeme menstruacije potpuno sigurno i higijenski.

O odjecima Fuine reakcije govori činjenica kako je u nedjelju popodne hashtag „Fu Yuanhui period“ na mreži Weibo pretražen oko 500 000 puta, a rasprave koje su pri tom pokrenute dokazuju važnost njezina odgovora, koji još više dobiva na snazi ako uzmemo u obzir kineski odnos spram menstruaciji, djevičanstvu i proizvodima za žensku higijenu (fun fact: Kina je 2015. godine proizvela 85 milijardi uložaka, ali niti jedan tampon!).

Kao što je to komentirala jedna korisnica:

„[Menstruacija] je tema o kojoj žene ne govore u javnosti, ali Fu je o njoj govorila u intervjuu uživo sa CCTV-om. To je baš karakteristično za njezinu osobnost. Kul!“.

Bravo Fu! 

[I.M.Ž.]

 

Izvor: qz.com…


Povezano