Objavljeno

Održan QueerSport Weekend – Drugačiji sport je moguć

U Zagrebu se od 13. do 15. studenog 2015. održao zanimljiv događaj koji se bavio temom koja tek ulazi u javni diskurs ovih prostora: LGBTIQ sport, odnosno povezanost sporta, LGBTIQ identiteta i aktivizma.

Sportsko-aktivistički događaj pod imenom QueerSport Weekend (QSW) već niz godina u mjesecu studenom organizira udruga qSPORT iz Zagreba, koja za cilj ima promociju sporta i rekreacije za LGBTIQ osobe, stvaranje sigurnih prostora te ukidanje diskriminacije unutar sporta.

Na QueerSport Weekendu održani su turniri i treninzi u više sportova, ali također i prezentacije i panel diskusije gdje se raspravljalo se o izazovima i dobrim stranama organiziranja LGBTIQ sporta, o vidljivosti i uključivosti te homo/bi/transfobiji u sportu.

Poseban značaj ovom QueerSport Weekendu dalo je povezivanje i razmjena iskustava s grupama i inicijativama iz regije koje su ovaj put u znatnom broju došle iz Beograda, Sarajeva, Novog Sada i Banja Luke.

Osim sportskih i zabavnih aktivnosti, važan dio QSW-a bio je i zajednički brunch, predstavljanje sportskih inicijativa iz regije i panel diskusija. Tradicionalni brunch bio je prilika za neformalno druženje i upoznavanje. Uslijedilo je predstavljanje grupa i inicijativa vezanih uz LGBTIQ sport. qSPORT Zagreb predstavio je sekcije: plivanje, badminton, ples, biciqla te priroda i društvo. Publika se zatim upoznala s ženskim nogometom i košarkom te Kvir kolektivom iz Zagreba. FemSlam iz Beograda se predstavio s košarkom i nogometom, dok je qSPORT Sarajevo ukratko ispričao o planinarenju, bicikliranju, odbojci, plivanju i ostalim sportovima koje organizira.

Sve grupe funkcioniraju na volonterskoj bazi i u samim počecima su organiziranja, tako da je njihov grassroot pristup pravo osvježenje na regionalnoj LGBTIQ sceni, a posebno su bila zanimljiva iskustva grupa i pojedinaca/ki s međunarodnih LGBTIQ turnira u Düsseldorfu, Frankfurtu, Parizu i Stockholmu.

Sudionici/e su zaključili/e da sport pruža mogućnosti za izgradnju sigurnih prostora za LGBTIQ osobe, bez obzira koliko je neka osoba out ili nije. Važno je osigurati prostore bez diskriminacije, mjesta gdje se osobe imaju priliku družiti i upoznavati, i to kroz sport – jer sve to gradi pozitivnu sliku o njihovim LGBTIQ identitetima te osigurava podršku koja je važna u homofobnoj okolini u kojoj živimo.

Govorilo se i o povezanosti sporta i aktivizma odnosno mogućnostima aktivizma kroz sport, te je zaključeno da sport itekako može imati aktivističku komponentu kao podlogu djelovanja jer se o ljudskim pravima može i mora pričati iz sportskog ugla. Zbog diskiminacije i heteronormativnih obrazaca u mainstream sportskim klubovima i organizacijama, važno je da postoje sigurni prostori u LGBTIQ sportu te da se propituje sport kao sustav tradicionalnih pravila i normi.

Iskustva navedenih grupa optimistično dokazuju da je drugačiji sport moguć. Poseban naglasak stavljen je na potrebu da se u aktivnosti više uključe mnogobrojni LGBTIQ identiteti. Zaključeno je da konstantno treba promišljati i osvještavati vlastite pozicije, odnosno imati na umu da postoje osobe koje su deprivilegirane u nekom pogledu, primjerice osobe s invaliditetom, žene, transrodne osobe te da se mora osigurati mogućnost da se bave sportom i pritom osjećaju ugodno i sigurno.

Jedna od sudionica panela, aktivistkinja Dragoslava Barzut iz  Beograda (FemSlam nogomet) podijelila je svoje dojmove:

Izuzetno mi je bilo važno što smo se složili oko toga da je sport dobar kanal za komuniciranje sa širom zajednicom jer može da bude vrlo osnažujući za pripadnike/ce manjinskih grupa. Neki od zaključaka do kojih smo došli: moramo imati strategije za ljude koji jesu i nisu out kako ne bi došlo do diskriminacije unutar grupe; razviti procedure za inkluzivne sportske sekcije (transrodne osobe, osobe sa invaliditetom itd); razvijati mrežu sa drugim sportskim udruženjima (oni koji nisu LGBTIQ) i umrežavanje u sportski LGBTIQ regionalni savez. Kao najvažniji momenat ovogodišnjeg QueerSportWeekanda izdvojila bih osnivanje Facebook grupe za žene koje igraju fudbal koje su se ove godine prvi put okupile u tom broju iz Bjelovara, Beograda, Sarajeva, Banja Luke i Zagreba.“

LGBTIQ sport je dobro mjesto za preispitivanje tradicionalnih koncepata u sportu, zaključili/e su. Na primjer, zašto ne bi na mainstream natjecanjima sudjelovali istospolni plesni parovi (koncept koji je iskušan u sklopu tečaja Ples za sve) ili muške ekipe za sinkronizirano plivanje? Također, treba li u svakom sportu postojati podjela na muške i ženske kategorije?

O želji da se u regiji održava više sportskih turnira i debata o ovakvoj vrsti aktivizma, najbolje govore dojmovi sudionica:

 „Upoznala sam mnoge ljubiteljice i ljubitelje sporta iz Zagreba i Beograda te smo podijelili iskustva o načinu rada, volontiranju, o rizicima i izazovima te međuljudskim odnosima. Sudjelovala sam na košarkaškom i nogometnom turniru i moram priznati da su sve djevojke odlične i imaju super ekipe. Razmijenile smo iskustva, popričale o budućim sportskim događajima i imale odlično druženje i provod u Zagrebu“, kazala je Antonija iz Sarajeva.

Jelena iz Beograda kaže: „Prepuna sam pozitivnih utisaka, toliko dobre energije i nasmejanih lica dugo nisam videla na jednom mestu. Organizacija odlična, domaćini preljubazni i u svakom momentu spremni da pripomognu. Hvala devojkama koje su pile veče pre turnira u malom fudbalu, dale ste nam malu prednost!“ 

Međunarodni karakter događaja je važan zbog povezivanja s grupama iz regije. Malo je takvih grupa na našim prostorima i sve su u začecima djelovanja – stoga je razmjena i međusobna podrška važna za dugoročnu održivost. Marijana i Jelena iz qSPORT-a Sarajevo su nam pri zatvaranju QSW-a rekle:

Upoznale smo zaljubljenike u (q)sport iz Zagreba, Beograda i Novog Sada. Nas osobno je ohrabrila razmjena iskustava o načinu radu, volontiranju, financiranju, organizaciji događaja, rizicima, međuljudskim odnosima; što će sigurno pozitivno utjecati na naš budući rad.“

Ove godine događaj je bio puno vidljiviji nego prošlih godina – javno se oglašavalo i informiralo putem web stranica, foruma, društvenih mreža što je važno za pridobivanje novih LGBTIQ osoba, njihovo osnaživanje, ali i osvajanje novih prostora u kojima se predstavljaju LGBTIQ identiteti te se otvaraju pitanja što znači biti LGBTIQ osoba u sportu i koliko je tu prepreka, uostalom, kao i u društvu općenito. [B.V.]

Za više informacija kontaktirajte udrugu qSport: http://www.qsport.hr / info@qsport.info


Povezano