Objavljeno

Odbor za ravnopravnost spolova: Osigurati dostupnost usluga reproduktivnog zdravlja

Odbor za ravnopravnost spolova jučer je održao sjednicu na temu pristupa reproduktivnom zdravlju, na kojoj su, među ostalima, sudjelovali/e predsjednica Odbora Nansi Tireli, pomoćnik ministra zdravlja dr. Dragan Korolija-Marinić, ginekolog iz KBC ‘Sestre Milosrdnice’ dr.sc. Dubravko Lepušić i istraživačica CESI-ja Nataša Bijelić.

Kao uvod u raspravu, predstavljeni su rezultati istraživanja Siva zona: pitanje abortusa u Hrvatskoj, koje je pokazalo da je kao posljedica više različitih faktora dostupnost abortusa u RH otežana, a nadovezao se dr.sc. Lepušić koji kaže kako je iznenađen naglim porastom priziva savjesti među liječnicima.  On ne sumnja u iskrenost kolega, ali smatra kako bi bilo dobro pokrenuti pitanje definiranja priziva savjesti u medicini, kojem se danas olako pristupa.

Pomoćnik ministra istakao je da su u Ministarstvu zatečeni brojni problemi koje su spremi rješavati korak po korak, a Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić jasno je napomenula da očekuje od Ministarstva da preuzme odgovornost za situaciju.

“Od resornog Ministarstva očekujemo jasnu uputu, propis kojim će se definirati kriteriji i pristup prizivu savjesti te na koji način se može obaviti pobačaj. Ne može se ovo pitanje prepuštati autonomiji bolnica. Prava se ne mogu koristiti nauštrb drugih i tu ključnu ulogu ima Ministarstvo zdravlja” zaključila je.

Nela Pamuković iz Ženske mreže Hrvatske također je kritizirala molitvene skupine, te njihove metode, koje idu i do fizičkog napada i uznemiravanja. Istaknula je također problem prisutnosti Crkve u bolnicama, o kojem bi također trebalo raspraviti.

Cjelokupna rasprava u kojoj su sudjelovale saborske zastupnice, aktivistkinje ženskih/feminističkih organizacija i liječnici/e, može se svesti na nekoliko zaključaka – da postojeći Zakon treba ostati dok probleme oko pristupa zdravstvenim uslugama treba podzakonskim i drugim aktima regulirati, da je potrebno kvalitetnije regulirati pitanje priziva savjesti te da je potrebno naći učinkovite mehanizme, kako bi se istovremeno poštivalo pravo žene na izbor i pravo pojedinaca na priziv savjesti. 

Rasprava se povela i o molitvenim akcijama ispred bolnica, o kojima ravnateljica KBC Sestre Milosrdnice kaže sljedeće: “Posljednje dvije godine imali smo izuzetni napad religioznih grupa. Po 40 dana su molili. To izaziva niz neugodnosti i u bolnici i među kolegama. Ja nisam mogla reći ni da ni ne, oni su imali dozvole od policije”.

Nansi Tireli, predsjednica Odbora za ravnopravnost spolova, istaknula je da “probleme imamo i probleme trebamo riješiti te zato zahvaljujem i pomoćniku ministra na prijedlogu Povjerenstva koje će se baviti širim pitanjem reproduktivnog zdravlja i prava. Mi kao radno tijelo možemo predložiti zaključke i u tom smislu predlažem da tražimo da Ministarstvo zdravlja i ostali poduzmu sve zakonske aktivnosti u svrhu dostupnosti usluga reproduktivnog zdravlja.”

Spomenimo na kraju da prema rezultatima istraživanja Agencije Promocija Plus 75% ispitanika podržava postojeći zakon prema kojem je pobačaj legalan.

‘Mislim da je 75 posto građana i građanki mudrije i da razumijevaju što bi značilo ako bi pobačaj bio sankcioniran’, komentirala je Rada Borić iz Centra za ženske studije. [T.B.] Libela


Povezano