Objavljeno

Očitovanja političkih opcija o zahtjevima Platforme 112 uoči izborne TV debate

Danas u 12h u Novinarskom Domu Platforma 112, koalicija organizacija civilnog društva posvećenih zaštiti ljudskih prava, demokratizaciji i zaštiti javnih dobara i prirodnih resursa, u partnerstvu s N1 televizijom te u suradnji s Tportalom organizira predizbornu TV debatu. 

Platforma 112 uputila je u utorak, 27. listopada, poziv vodećim političkim opcijama (prema ispitivanju javnog mnijenja) na očitovanje o vrijednosnim postavkama i zahtjevima koje članice Platforme 112 smatraju ključnima kako bi Hrvatska uistinu postala otvoreno, demokratsko društvo gdje su vladavina prava i održivi razvoj stvarnost, a ne puki slogani.

Do subote, 31. listopada, na anketu Skener 112 odgovorilo je 5 od 8 vodećih političkih opcija – Živi zid, HDZ/Domoljubna koalicija, ORaH, SDSS i Naprijed Hrvatska , dok se unutar roka, unatoč posjetniku i dodatnim molbama, na anketu Skener 112nisu očitovali SDP/ koalicija Hrvatska raste te Koalicija rada i solidarnosti, dok se koalicija MOST očitovala da ne želi odgovarati na pitanja koja sadrže ideološke postavke.

Polazišta Platforme 112 naglašavaju nužnost odbacivanja fašizma, ksenofobije, militarizma i klerikalizma kao fenomena nespojivih s demokracijom, istinsku provedbu reformi koje donose socioekonomsku sigurnost, jednakost i održivi razvoj u kojem javna dobra i gospodarstvo služe ljudima, a ne bogaćenju privilegiranih.

“Tražimo Hrvatsku otvorenu unutar sebe i prema svijetu te „nultu toleranciju“ za korupciju, klijentelizam, zakidanje građanskih i medijskih sloboda, kršenje ljudskih prava i rodne ravnopravnosti te diskriminaciju”, istaknulie su u priopćenju medijima.

Platforma 112 zalaže se za reformu javne uprave, kao i reorganizaciju sustava regionalne i lokalne samouprave uz poštivanje načela dobrog upravljanja te kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja u školski sustav, sustavna ulaganja u ljude, zaštitu ljudskih i socio-ekonomskih prava te odgovornu ekonomiju utemeljenu na načelima održivog razvoja, politiku otvorenih granica prema izbjeglicama i migrantima te mirotvornu vanjsku politiku RH i EU u svrhu pravednog, održivog globalnog razvoja, što uključuje i odbacivanje TTIP-a.

Očitovanja svih pet političkih opcija ukazuju na veliku suglasnost sa zahtjevima Platforme 112, osim politike otvorenih granica prema izbjeglicama u RH i EU i djelotvorne integracije koju pretežno ne podržava Živi zid, a HDZ ju samo djelomično podržava, borbe protiv energetskog siromaštva putem sustavnog prelaska na niskougljičnu strategiju razvoja energetskih potencijala koju Naprijed Hrvatska samo djelomično podržava smatrajući je nerealnom u odnosu na imperative energetskog suvereniteta.

Živi zid odbio je odgovoriti na zahtjev za zaštitom rodne ravnopravnosti u području rada, politike, seksualnih i reproduktivnih prava, obrazovanja kao i jasnu društvenu osudu seksizma i govora mržnje.

Posebno je zanimljivo da je svih pet političkih opcija podržalo zahtjev za sustavno i kvalitetno uvođenje građanskog odgoja i obrazovanja temeljenog na vrijednostima suvremenih demokratskih društava, globalne solidarnosti, zaštite ljudskih prava, jednakopravnosti ljudi, razvijanja kulture sjećanja koja uvažava različita sjećanja i interpretacije događaja iz prošlosti, održivog razvoja i zaštite okoliša, te promociji kritičkog razmišljanja među mladima kao korak ka demokratizaciji škola, te posljedično i cijelog društva.

Isto tako, svih se pet političkih opcija očitovalo da će se na razini RH i EU zalagati za jasno pozicioniranje RH na razini EU protiv Transatlantskog sporazuma o partnerstvu u trgovini i ulaganjima (TTIP) zbog privilegiranja velikih investitora, nedostatnog fokusa na harmoniziranu zaštitu radničkih prava, nedostatne brige za zdrav okoliš i ekološku poljoprivredu i dr.

Razgovor s predstavnicima vodećih stranaka/koalicija vodit će direktor vijesti N1 Tihomir Ladišić, glavna urednica T-portala Đurđica Klancir i istaknuti novinar CNN-a Brent Sadler.

Debata će biti podijeljena u 4 tematska bloka: politički razvoj Hrvatske; ekonomski razvoj, društveni razvoj i vanjska politika.

Građanke i građani moći će se uključiti putem Twittera te izravno postavljati pitanja koristeći #skener112.

Tim Izbornog skenera 112 čine Ivan Novosel, Sandra Benčić, Sanja Sarnavka, Dragan Zelić, Marina Škrabalo, Eugen Jakovčić, Danela Žagar i Milan Koštro.


Povezano