Objavljeno

Objavljena monografija posvećena arhitektici Zoji Dumengjić

Foto: TB

U suradnji Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i nakladničke kuće UPI2M BOOKS objavljena je knjiga Arhitektica Zoja Dumengjić autorice Zrinke Barišić Marenić, izvanredne profesorice na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i autorice brojnih radova s tematikom hrvatske arhitekture 20. stoljeća.

Zoja Dumengjić svojim je radom i djelom ostvarila izniman doprinos hrvatskoj modernoj arhitekturi 20. stoljeća,” stoji u uvodu knjige.

Premda su njezina najznačajnija djela kontinuirano publicirana i prezentirana u okviru obuhvatih prikaza hrvatske moderne arhitekture, kao i specijaliziranih izdanja arhitekture zdravstvene namjene, do sad djelo Zoje Dumengjić nije bilo sustavno istraživano ni valorizirano.

Njen dugoročni životni vijek obuhvaća gotovo cijelo prošlo stoljeće, a specijalizirala se na području arhitekture zdravstvene namjene. Njeno stvaralaštvo obilježilo je skladno integriranje arhitekture u prostorni okvir. Projektirala je Školu sestara pomoćnica (medicinskih sestara) u Mlinarskoj ulici u Zagrebu (1938.), opće bolnice u Splitu (1951.–75.) i Ogulinu (1975.), domove zdravlja u Zagrebu (Črnomerec, 1953., Trnje, 1953. i Medveščak, 1960), Srednju medicinsku školu u Karlovcu (1975.) itd.


Povezano