Objavljeno

Objavljena ‘Aktivistička početnica’ – realizirajte društvene promjene!

U sklopu projekta Rodno ravnopravan utjecaj u lokalnim zajednicama koji, uz potporu Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva, provodi udruga K-zona (Grad Zagreb), te udruge Zora (Međimurska), LORI (Primorsko goranska), Bonsai (Dubrovačko neretvanska) i Pobjede (Osječko baranjska), objavljen je priručnik Aktivistička početnica – korisni savjeti za osnivanje i vođenje udruge.

Radi se o svojevrsnoj how to knjižica koja na jednostavan način, uz mnoštvo korisnih savjeta iz prakse, obrađuje sve važne teme vezane uz osnivanje i vođenje udruga, kao što su: kako osnovati udrugu, računovodstvo i knjigovodstvo za neprofitne organizacije, zapošljavanje u udruzi, funkcioniranje i vanjski nadzor financijskog poslovanja udruge, projektni fundraising, menadžment volontera i upravljanje odnosima s javnošću.

Glavni cilj početnice je objedinjenim informacijama kroz sedam poglavlja olakšati novim aktivistima i aktivisticama realizaciju društvenih promjena i ideala pravednijeg društva u Hrvatskoj i lokalnim zajednicama.

Aktivistička početnica – korisni savjeti za osnivanje i vođenje udruge dostupna je online, a primjerke ćete uskoro ćete moći pronaći u većim gradskim knjižnicama, kao i na 8. Vox Feminae Festivalu koji će se održati od 10. do 14. studenog u Zagrebu. 

Početnica je dio mentorskog programa Prostori za nove inicijative kojeg provode udruge K-zona i Zora, a cilj je pružiti razvojnu podršku i osnažiti djelovanje nedavno osnovanih inicijativa i organizacija civilnog društva.

Navedenim aktivnostima prethodilo je nacionalno istraživanje o vrednovanju i zadovoljstvu rada u organizacijama civilnog društva koje je dalo uvid u uvjete rada organizacija i zaposlenika OCD-a koji se primarno bave kulturom, ljudskim pravima, socijalnim uslugama i demokratizacijom društava.

Problemi sa zatvaranjem financijskih konstrukcija za učinkovit rad, učestalost prekovremenog, neplaćenog rada, te previše posla u odnosu na plaću neki su od najistaknutijih, dok je svakako alarmantan podatak da je čak 56% zaposlenika/ica doživjelo “izgaranje na poslu”, odnosno burnout sindrom.

Također, istraživanje je pokazalo da, iako su žene brojnije na funkcijama vezane uz odluke za svakodnevno poslovanje, te brojčano nadmoćne (oko 80%) kada je riječ o volonterskom radu u udruzi, na pozicijama strateških odluka i upravljanja udrugom, dominiraju muškarci.

Aktivističa početnica je dostupna ovdje, rezultate istraživanja u cijelosti možete pronaći na internet stranicama partnerskih organizacija i na sljedećem linku.

Povezano