Objavljeno

Novo u svijetu i na netu u svibnju (2010)

  • Francuska 21. lipnja slavi žene u muziciTema ovogodišnjeg, dvadeset devetog po redu, izdanja muzičkog festivala Fête de la Musique je “musique au feminin” ili “muzika na ženski način”. Francuska će 21. lipnja slaviti žene u muzici, raznovrsnost njihovog izričaja, njihovu borbu i kreativnost. Jedva čekamo! Do tada – možete pogledati neke od stranica koje organizatori predlažu, i to ovdje.
  • Što još može predstavljati žene u muzici – osim muzike? Rasplesane sedmogodišnjakinje, koje oskudno odjevene mrdaju stražnjicama uz pjesmu Single Ladies (Put A Ring On It) (original). Komentatorice su zgrožene, ali njihov se kolega u studiju baš i ne slaže.
  • Tko se još ne sjeća animirane serije Daria emitirane na MTV-u, krajem devedesetih? Simpatičan lik neprilagođene tinejdžerke mnogima je vratio osmjeh na lice i vjeru u život. Sada Dariu možete naći i u DVD izdanju. Tko zna, možda crtić zaluta i kod neke od rasplesanih sedmogodišnjakinja i pokaže joj da se može odrastati drugačije, s manje stražnjice, a s više glave?
  • U Egiptu se nedavno digla prašina oko fetve koju je objavio Dr. Izzat Atiya, a kojom bi se po njemu regulirali odnosi muškaraca i žena na radnom mjestu. O čemu je riječ? Žena bi trebala najmanje pet puta podojiti kolegu nakon čega bi mogla ostati s njim nasamo jer bi dojenje značilo da su u rodu.
  • Da možemo nastaviti u istom tonu pobrinuo se vrhovni iranski svećenik Kazem Sedighi. On je, naime, povezao zemljotrese s promiskuitetnim ženama. Žene koje se ne oblače skromno, kaže Sedighi, zavode mladiće i šire nemoral u društvu što onda izaziva zemljotrese. Eto, za one koji su u to sumnjali – sada znaju: žene su, doista, za sve krive. Dobra vijest je da je ova informacija izazvala Boobquake koji je pokrenula Jen McCreight.
  • Za one koji nisu pratili The Uniform Project – ukratko: jedna je djevojka čitavu godinu nosila jednu te istu haljinu kako bi skupila novac za što više djece koja nemaju sredstva za školovanje. Na kraju je prikupila nešto više od 95000 dolara što je dostatno za školovanje 264 djeteta. You go girl!
  • Objavljeni su finalisti nagrade roman@portal.hr. U uži izbor su ušle i dvije žene: Sibila Petlevski s romanom Vrijeme laži (Fraktura) i Dora Kinert Bučan s knjigom Duša od gume (Aora).

Povezano