Objavljeno

Novi oblik kontracepcije za muškarce ubrzo će se testirati na ljudima

Kakva bi mogla biti budućnost muške kontracepcije koja kroz povijest nije doživjela preveliki pomak od invencije kondoma? Vazektomija postaje sve manje i manje popularna te je postalo krajnje nužno ispitati nove metode reverzibilne kontracepcije za muškarce. Iako je muška kontracepcija još daleko, danas postoje određene hormonalne pilule ili injekcije koje zaustavljaju protok sperme. 

Nekoliko istraživača i istraživačica pozitivno je najavilo novi proizvod Vasalgel – polimerski gel koji jednom ubrizgan u sjemenovod zaustavlja protok sperme od testisa do mokraćne cijevi, o kojem se u medijima govori još od 2013. godine. Vasagel predstavlja oblik reverzibilne kontracepcije što znači, u slučaju da muškarac želi opovrgnuti proces, on može biti poništen protu-injekcijom koja u potpunosti oslobađa sjemenovod.

Polimerna injekcija je na kliničkom testiranju djelovala uspješno na 12 pokusnih zečeva, a do sada se već 26,000 Amerikanaca prijavilo na listu čekanja. Rezultati ovakve kontracepcije su obećavajući jer  nude dugotrajnu zaštitu od oplodnje, nemaju učinka na orgazam i ejakulaciju, ne sadrže hormone i posve su sigurni te metoda ne zahtjeva operaciju kao u slučaju vazektomije.

Jedini nedostatak koji bi mogao predstavljati Vasalgel, je da usprkos stvaranju barijere za spermu, sjemenska tekućina uspijeva proći nesmetano, što ne sprečava rizik od spolno prenosivih bolesti.

Prema izvješću zaklade Parsemus, odgovorne za razvoj ovog oblika kontracepcije klinička testiranja na ljudima bi se trebala početi provoditi krajem godine. Upitno je još trajanje prve injekcije koja je zasada kod zečeva trajala godinu dana ali cjepivo bi „trebalo biti trajnije… i trajati godinama, samo još ne znamo koliko“ , kako je izjavila Elaine Lissner, izvršna rukovoditeljica Parsemus zaklade.

Dok Vasagel uspješno prolazi medicinska istraživanja, u Ujedinjenom Kraljevstvu je razvijena tzv. pilula čistih plahti‘, nehormonalni kontraceptiv koji sprječava ejakulaciju grčenjem mišića i učvršćivanja sjemenovoda sponom prouzrokujući suhu ejakulaciju.

Ova metoda može smanjiti rizik prijenosa virusa HIV-a, no zasad je testirana samo na životinjama i iziskuje nastavak istraživanja.

„Mogli bi biti godinama daleko od izvedive nove opcije muške kontracepcije, ali krećemo se u tom smjeru. Sama ideja već je dovoljno privlačna investitorima i velikom broju muškaraca.“ rekao je Dr. Jamin Brahmbhatt, podravnatelj Klinke za osobnu urologiju i robotiku (PUR) u South Lake bolnici na Floridi. [K.J. ] Huffington


Povezano