Objavljeno

Muška kontracepcijska injekcija na pomolu

Prva muška kontracepcijska injekcija za svijetu mogla bi biti dostupna za šest mjeseci. Indijski znanstvenici objavili su kako su klinička testiranja ovog kotracijskog sredstva dovršena.

“Proizvod je spreman, samo čekamo odoborenje za puštanje u opticaj,” izjavio je za Hindustan Times dr. RS Sharma, znanstvenik Indijskog vijeća za medicinska istraživanja. “Ispitivanja su gotova, uključujući ekstenzivna klinička istraživanja u tri faze, u kojima su 303 kandidata bila podvrgnuta ispitivanju uz uspješnost od 97,3% te bez prijavljenih nuspojava. Ovaj proizvod službeno možemo nazvati prvim muškim kontraceptivom na svijetu.”

Kontraceptiv se ubrizgava pomoću injekcije u pasjemenik u blizini testisa. Sadrži polimer naziva stirenski maleinski anhidrid koji je razvijen 1970-ih, a koji blokira proizvodnju spermija. Injekcija bi trebala djelovati 13 godina.

Ukoliko proizvod bude odobren, to će biti prvi isključivo muški kontraceptiv dostupan korisnicima diljem svijeta, a bit će predstavljen kao alternativa vazektomiji.

No, daljnja rigorozna ispitivanja znače da kontraceptiv neće biti dostupan u slobodnoj prodaji još barem šest ili sedam mjeseci.

Razvoj muških kontraceptiva u porastu je posljednjih nekoliko godina. U siječnju je započelo testiranje kontracepcijskog gela koji uništava spermije, a u istraživanju sudjeluje 80 Britanaca. Ipak, sterilizacija je i dalje jedina metoda kontracepcije dostupna za muškarce, iako je pilula za žene dostupna još od 1960-ih. [K.D.] Independent…


Povezano