Objavljeno

Novi napad na ženska prava u Poljskoj usred epidemije korona virusa

Srednjoeuropska mreža za seksualno i reproduktivno zdravlje i prava ASTRA izrazila je solidarnost s Poljakinjama, koje su ponovo suočene s mogućnošću potpune zabrane pobačaja i kriminalizacijom spolnog odgoja.

Stanje reproduktivnih i seksualnih prava i zdravlja u Poljskoj već sad je zabrinjavajuće, a prijedlozi zakona o kojima će donji dom parlamenta raspravljati idući tjedan značajno bi pogoršali već ionako lošu situaciju. Zabrinjava i odluka parlamenta da se o ovim temama raspravlja u vrijeme epidemije korona virusa, što onemogućuje građanima da javno iskažu neslaganje s predloženim zabranama.

S obzirom da Poljska već ima jedan od najstrožih zakona o pobačaju u Europi i najslabiji pristup kontracepciji te da nema spolni odgoj u školskom kurikulu, ovo predstavlja novi napad fundamentalista na ženska i ljudska prava.

ASTRA poziva poljski parlament da odbaci sporne prijedloge zakona te poručuje da je “prisiljavanje žena da nose malformirani plod međunarodno prepoznato kao mučenje te da se uskratom medicinske skrbi krše brojni međunarodni zakoni i rezolucije.” Također, onemogućavanjem pristupa cjelovitom spolnoj odgoju država pokazuje nemar prema mladima i neznanje po pitanju prevencije seksualno prenosivih bolesti i tinejdžerskih trudnoća, ali i seksualnog i rodno utemeljenog nasilja.

Poljakinje nikad neće biti same. Međunarodna zajednica je uz vas,” poručuje ASTRA.

Istovremeno, inicijativa Poljski ženski štrajk pozvala je na prosvjed protiv predloženih zabrana diseminacijom protestnih postera (na balkonima, po gradu, na biciklima, itd.), objavom fotografija na društvenim mrežama, uključivanjem u online kampanju i slanjem mailova političarima.

PiS misli da će ovo proći bez otpora. U krivu su!” kazale su aktivistkinje.

Online kampanji se može pridružiti svatko, a vizuale preuzmite ovdje.


Povezano