Objavljeno

‘Nove kuvarice’ umjetničke grupe Škart

Članovi srpske umjetničke grupe Škart prije deset godina pokrenuli su projekt Nove kuvarice, a ideja, vrlo jednostavna i originalna, imala je za cilj poigravanje s nasljeđem tradicionalne kulture i umjetnosti, promjenom njihovog izvornog značenja i poruka uz zadržavanje originalne, tradicionalne forme.

Kuvarice su vezena platna koja su do osamdesetih godina prošlog stoljeća krasile gotovo svako seosko domaćinstvo u Srbiji (i poneko gradsko), šaljući sa zidova kuhinja ili toaleta poruke koje su objašnjavale važnost higijene ili ulogu žene-domaćice u kući. One su se zadržale prilično jasno u kolektivnom sjećanju, zbog čega su za grupu Škart predstavljale pogodno polje za iskazivanje novih umjetničkih ideja.

Promjena je postignuta izmjenom poruke koje kuvarice šalju. Umjesto tradicionalnih slika i tekstova, kuvarice grupe Škart inzistiraju na osobnom izričaju žena, koje su ohrabrivane da taj proces preokrenu, i kroz jedan svima poznat i prihvaćen medij pošalju poruku, svoju reakciju na svijet kojem pripadaju.

Taj proces, kako objašnjava Ildiko Erdei, antropologinja i docentica na Filozofskom fakultetu u Beogradu, predstavlja izvrtanje osnovne funkcije ovog predmeta: „Na tradicionalnim kuvaricama društvo govori ženi gdje joj je mjesto i kako se treba ponašati, dok je u ovdje taj proces obrnut, žena je ta koja šalje poruku društvu. Ona progovara svojim jezikom, koji nije očekivan u diskursu tradicionalne kulture, što mu često daje subverzivnu snagu u suvremenoj srpskoj umjetnosti.”

Lenka Zelenović, jedna od najistaknutijih članica grupe Škart, u proteklih deset godina izvezla je blizu dvjesto kuvarica, s različitim motivima i porukama, od kritike aktualne srpske vlasti („Nova vlast pokaza svima da dil sa đavolom ima“), ekoloških poruka („Zemlja ječi, puca od muke, jer je zagađuju ljudske ruke“) do onih emocionalnih.

Saša Rakezić, strip autor poznatiji pod pseudonimom Aleksandar Zograf, vez kuvarica doživljava kao umjetnost sličnu stripu, jer je za obje karakteristično ‘sporo stvaranje’: „To su trenutci u kojima je žena sama pred sobom i sama sa sobom, u kojima se protok vremena mijenja, i u kojima se može u potpunosti predati svom radu i osjećajima.“ U komentaru Lenkinog rada dodaje: Punk nije samo nošenje tamnih naočala i slušanje bučne glazbe, to je stil života koji ne prihvaća nametnuta rješenja, koji se bori protiv toga. Ja vjerujem da je ono što Lenka radi punk!“.

Kuvarice imaju moć komunicirati u širokom javnom polju, upravo zbog prepoznatljivosti koju posjeduju. Već prilikom prvog pogleda na neku od njih je jasno da, osim forme, nemaju ništa zajedničko sa starim, tradicionalnim modelima. Promatraču je jasno kakvu poruku treba očekivati, i time je iznenađenje porukama Novih kuvarica veće.

Kuvarice su glas nevidljivih. To je glas svih onih koji nemaju drugi način da izraze svoje strahove, slutnje, ideje, koji nemaju pravo javno govoriti.“

B92…

Drugi vez: “Gde sam do sada bila i sihove krila, kad sam se tek sad pesmom oglasila?”


Povezano