Objavljeno

Nova afrička literarna zvijezda piše o Hrvatskoj

Aminatta Forna, jedna od najboljih afričkih spisateljica prema The New York Timesu i Vanity Fairu, radnju svog novog romana The Hired Man smješta u Hrvatsku.

“Priča se odvija u maloj hrvatskoj zajednici gdje se dogodio strašan događaj prije 18 godina, a ljudi i danas imaju posljedice. Roman se temelji na izdaji, ljubavi, tradiciji i ratu u Hrvatskoj koji su upadljivo slični iskustvima u Africi”, otkriva autorica.

Njeni prethodni romani: Ancestor Stone i The Memory of Love (koji joj je donio i nagradu Commonwealth Writers Prize) smješteni su u Africi, kao i The Devil That Danced on The Water, memoari puni političke turbulencije i osobne tragedije nastali u spomen na njenog oca Mohameda Fornu, liječnika i političara kojeg je 1975. ubila tajna policija Sierra Leonea.

Autorica koja sebe naziva “kros-kulturalnom osobom”, rođena je u Glasgowu, od majke Škotkinje i oca muslimana. Osim u Sierra Leoneu živjela je i u Velikoj Britaniji, Iranu, Zambiji i Tajlandu.

Teme rata, sjećanja, te sukoba privatnih narativa i službene povijesti koje okupiraju spisateljicu, vode njene priče u problematične zone i područja ljudskih tragedija, te su je tim tragom dovele i u Hrvatsku. HindustanTimes… [I.C.]


Povezano