Objavljeno

Njemačka otvorila prvo groblje samo za lezbijke

U Berlinu je u nedjelju, 6. travnja, otvoreno prvo lezbijsko groblje gdje će lezbijke imati priliku biti pokopane uz žene s kojima su provele ovozemaljski život. Prostor od 400 metara kvadratnih na kojemu će biti pokopano 80 lezbijki dio je berlinskog luteranskog groblja osnovanog 1814. godine u središnjem Berlinu.

“Mi smo prva generacija emancipiranih feministkinja koje su uz to i lezbijke i jasno je da se u našim promišljanjima postavilo i pitanje mjesta na kojemu ćemo biti pokopane”, izjavila je 69-godišnja Astrid Osterland iz Safije, njemačke lezbijske udruge koja okuplja uglavnom starije članice. Dodala je kako projekt nema ništa protiv muškaraca te da nije isključiv glede seksualne orijentacije niti pokapanja obaju spolova, međutim, razumljivo je da će lezbijke imati prednost pri izboru grobnog mjesta.

Udruga Safia ima oko 500 članica, većinom lezbijki, a sve su članice starije od 40 godina. Posljednje četiri godine provele su tražeći mjesto na kojemu će osnovati lezbijsko groblje, da bi se u konačnici odlučile za prostor u sjevernom berlinskom Prenzlauer Berg distriktu.

Udruzi je dopušteno korištenje grobnog prostora sljedećih 30 godina u zamjenu za čišćenje i održavanje prostora. Iako nisu morale platiti najam, uložile su velike iznose da bi se groblje ponovno moglo koristiti, a kako Osterland ističe, udruga Safia se nada da će se njihov primjer slijediti i drugdje u svijetu.

„Više nema razloga da bi se lezbijke pokapale anonimno i odvojeno od osoba s kojima su provele ovozemaljski život“, izjavila je Osterland uz napomenu da gej muškarci odavno imaju svoja groblja te da nema razloga zbog kojega bi lezbijke i dalje čekale dostojno mjesto svog posljednjeg prebivališta. [M.T.] Capitalfm/BigStory/TheLocal


Povezano