Objavljeno

Brak i pravo na usvajanje djece postali realnost za istospolne parove u Njemačkoj

Nakon što je većina njemačkih parlamentaraca podržala prijedlog zakona o legalizaciji istospolnih brakova, zakon je danas ujutro u Bundestagu i usvojen s 393 glasa ‘za’, 226 protiv i četiri suzdržana. Ovim povijesnim činom gej parovi dobili su sva prava kao i heteroseksualni bračni parovi, uključujući pravo na usvajanje djece. Zakon će se početi primjenjivati do kraja godine.

Zakon je izglasan dan prije no što će se Bundestag (njemački Parlament) razići uoči ljetne stanke. Prijedlog Zakona o istospolnim brakovima iznijela je Socijaldemokratska stranka, a Zakon su podržale Zelena i Lijeva stranka, koje su prethodno najavile kako će bračna jednakost biti uvjet za koaliciju s Kršćansko-demokratskom unijom (CDU) Angele Merkel. Koalicija bi nakon rujanskih nacionalnih izbora Angeli Merkel mogla osigurati kancelarski mandat.

Minimalno 70 članova parlamenta iz redova konzervativne CDU/CSU stranke Angele Merkel podržalo je zakon, no sama kancelarka kazala je novinarima kako zakon nije podržala. „Za mene, brak je definiran njemačkim zakonom kao brak muškarca i žene, zato sam danas glasala protiv“, kazala je i dodala kako se nada da današnje glasovanje promovira uvažavanje različitih mišljenja te da će doprinijeti društvenoj koheziji i miru.

Merkelin stav o LGBTI pravima u posljednjim je godinama ipak djelomično ublažen. U izbornoj kampanji 2013. godine striktno je odbijala inicijativu za istospolne brakove, pozivajući se na ‘dobrobit djece’,  te je bila izrazito protiv mogućnosti posvajanja, no danas smatra da pravo na posvajanje treba biti mogućnost za istospolne parove. Mišljenje je promijenila nakon što je posjetila jedan lezbijski par u svojoj izbornoj jedinici koji skrbi o osmero djece.

Njemačka je do sada dozvoljavala samo civilna partnerstva, koja su legalizirana 2001. godine za vrijeme zeleno-lijeve vlade. Taj je zakon u mnogočemu izjednačio prava istospolnih parova s pravima heteroseksualnih bračnih parova, no nije dozvoljavao zajedničko posvajanje.

Novi zakon navodi kako u brak stupaju dvije osobe različitog ili istog spola, a uz dosadašnju jednakost po pitanju nasljeđivanja i poreza donosi i jednako pravo na posvajanje.

Glasanje u korist legalizacije istospolnih brakova izazvalo je i većinsku podršku u javnosti, no neki konzervativni političari i dalje namjeravaju ugroziti provedbu zakona. CSU-ov Horst Seehofer najavio je kako će provjeriti krši li novi zakon njemački Ustav. Naime, neki pravni stručnjaci tvrde da će prije stupanja na snagu ovog zakona promjena Ustava biti nužna.

Podsjećamo da je Nizozemska prva zemlja u Europi koja je legalizirala istospolne brakove 2001. godine, a slijedile su ju Belgija, Španjolska, Norveška, Švedska, Portugal, Island, Danska, Francuska i Ujedinjeno kraljevstvo.

U Hrvatskoj je nakon referenduma održanog 2013. godine u organizaciji U ime obitelji u Ustav ušla definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene (Članak 62.) te je donesen Zakon o životnom partnerstvu osoba istog spola. [Ž.V.] TheLocal/Independent


Povezano