Objavljeno

Angela Merkl: Brak je zajednica muškarca i žene, ali bez diskriminacije

Njemačka kancelarka Angela Merkel pozvala je na okončanje diskriminacije istospolnih partnera, no ponovila je svoje gledište da je brak institucija koju uspostavljaju muškarac i žena.

U intervjuu sa zvijezdom Youtubea Florianom Mundtom ili LeFloidom Merkel je kazala da je za nju osobno brak kohabitacija između muškarca i žene.

“Ja sam za registrirano partnerstvo. Za to sam da nemamo nikakvu diskriminaciju kroz porezno zakonodavstvo. Ako i dalje nailazimo na diskriminaciju, uklanjat ćemo je”, kazala je njemačka kancelarka.

Govoreći o definiciji braka Merkel je rekla: “Mislim da moramo prihvatiti da postoje različita mišljenja o tome”. Mišljenja o tome se razlikuju u društvu u cjelini, a jednako tako i unutar stranke desnog centra kojoj je na čelu, Kršćansko-demokratske unije (CDU), ustvrdila je Merkel. Ljudi to naprosto moraju prihvatiti, kazala je njemačka kancelarka.

Upitana da ukratko rezimira vlastitu poziciju, Merkel je rekla: “Bez diskriminacije. Brak kao zajednički život muškarca i žene”.

Nakon što su Sjedinjene Države i Irska priznale brak među pripadnicima istog spola, sve je više poziva da se to napravi i u Njemačkoj. U toj zemlji istospolni parovi mogu od 2001. godine zasnovati građansko partnerstvo. Tportal


Povezano