Objavljeno

Nevolje feminističkog striptiz kluba

Feministički peep show klub Lusty Lady, iz San Francisca stekao je nacionalnu pozornost 1996. kada su plesačice zasićene nepravednim smanjivanjem plaća, nasumičnim otkazima i promjenama u poslovanju, oformile sindikat.

Menadžment je sve pokušao zaustaviti, no 1997. zaposlenice su ipak uspješno izglasale udruživanje. Sindikat egzotičnih plesačica sve do danas jedini je sindikat takve vrste, a o procesu njegova nastanka snimljen je i dokumentarac ‘Live Nude Girls Unite‘.

Poslovanje je počelo nazadovati 2003. godine nakon čega su vlasnici objavili zatvaranje kluba. Ipak, zaposlenice su idejom o fundraisingu i mukotrpnom angažmanu oko istog otkupile klub od korporativnih vlasnika i otada ga vode kao kolektiv zaposleničkog vlasništva.

Nažalost, posljednjih godina pojavili su se problemi s novcem stoga su u potrazi za investitorom kako bi klub ostao u pogonu. Unatoč povremenoj pomoći od strane raznih lokalnih udruženja teško je opstati.

Bloger C.W. Nevius iz ‘San Franciso Chrionicle-a’ kritizirao je apel ‘Lusty Lady-a, tvrdeći kako nema razloga da klub ostane otvoren jer su to ionako “samo gole žene koje se šepure za novac, a još više me uznemiruje činjenica da su sve od reda inteligentne žene.“ Takav stav prema egzotičnom plesu i osobama koje rade u industriji seksa općenito, uznemirujući je i patronizirajući.

Lusty Lady je više od mjesta na kojem gole cure mogu zaraditi laku lovu. To je jedno od malobrojnih uistinu feminističkih radnih mjesta koje zaista brine o svojim zaposlenicama i teži jačanju pozitivnog stava o seksualnosti u iznimno stigmatičnoj industriji, smatraju njihovi/e podržavatelji/ice. Bust… [I.C.]


Povezano