Objavljeno

Nestala Tolokonnikova u zatvorskoj kloniji u Sibiru

Nestala članica grupe Pussy Riota Nadežda Tolokonnikova, o kojoj obitelj i prijatelji nisu čuli dva tjedna, možda je u tranzitu prema zatvorskoj koloniji u Sibiru. Pretpostavka se temelji na izjavi ruske vlasti da je još uvijek na putu prema svom odredištu.

Vladimir Lukin, ruski pravobranitelj za ljudska prava, kontaktirao ih je nakon pritiska aktivista i izjavio da radi vlastite sigurnosti putuje odvojeno od ostalih putnika i u pratnji liječnika.

Nakon što je 21. listopada krenula iz zatvora Mordovie, oko 500 km udaljenog od  Moskve, vlasti odbijaju govoriti o njezinoj točnoj lokaciji, a Tolokonnikov muž Pyotr Verzilov vjeruje kako ide u Koloniju br. 50 u Krasnoyarsk regiji.

“Zapravo, premještena je 4500 kilometara od centra Rusije, u srce Sibira, kao kaznu za objavu pisma, što zapravo potvrđuje zlostavljanje”, izjavio je Verzilov.

Tolokonnikova je na odsluženju dvogodišnje kazne zbog huliganstva, a u rujnu je u Koloniji 14 u Mordoviji započela štrajk glađu nakon prijetnji smrću čuvara te, kako je navela, ‘ropskog rada u koloniji’. Nakon hospitalizacije prekinula je štrajk glađu jer joj je obećan transfer u drugi zatvor. [M.M.] Telegraph…

Peticiju za informacije o trenutnoj lokaciji Nadežde Tolokonnikove možete potpisati ovdje.


Povezano