Objavljeno

Nekom smeće, nekom umjetnost

Britanska umjetnica Jane Perkins stvara predivna umjetnička djela od raznih predmeta poput pikula (špigule, klikeri), igračaka i dugmadi koje pronađe na otpadu, u second hand shopovima ili centrima za reciklažu.

Svoju uspješnu karijeru započela je izrađivanjem modernih broševa od odbačenog nakita, kovanica i morskih školjki, no ubrzo je počela stvarati kompleksnija, impresivnija djela koja su bila izložena u galerijama diljem svijeta.

Jane je radila kao medicinska sestra 17 godina u londonskoj bolnici, prije nego li je odlučila istražiti vlastiti umjetnički talent te diplomirala tekstilni dizajn 2006. godine. Upravo je diplomska radnja ‘Recycled Materials in Art and Design’ dala naslutiti daljnji smjer kretanja njezine kreativnosti.

“Volim stvarati umjetnost s elementom zabave i neočekivanog. Iskoristit ću bilo što kolorističko što mi dođe pod ruku.”, izjavila je.

Svoje detaljne portrete slavnih, Jane Perkins započinje s fotografijom osobe koju želi prikazati na koju postepeno slaže šarene predmete. Tako za zube koristi bijele plastične ceduljice za lončanice (plant pot marker), a za kosu plastične vilice koje vizualno daju teksturu frizuri. Jedina stvar koju kupuje su posebne perle za oči jer portretu daju određenu emociju.

Njezin originalni stil pobudio je veliki interes te se neki radovi prodaju za čak 3 250$.

Nakon što se pročulo za njezine radove i tehniku, susjedi su počeli ostavljati torbe pune neželjenih stvari ispred stana kako bi od njih stvorila raznobojne, šarene i kompleksne radove. [A.L.]


Povezano