Objavljeno

Naslovnicu novog broja Komikaza pohvalio Charlie Hebdo

Francuski satirički list Charlie Hebdo  u svom je novom broju pohvalio časopis za autorski strip Komikaze koji je pokrenula Ivana Armanini. Charlie Hebdo, koji je nažalost postao svjetski poznat zbog siječanjskog terorističkog napada, simbol je slobode govora i kulturnog dosega zapadne civilizacije, smatra Armanini.

Crno-bijeli crteži objavljene u Charlie Hebdou čiji je autor Bernharda Xilko najbolje se mogu opisati kao erotski nabijene noćne more. Bernharda Xilko je pseudonim pod kojima djeluje autor Bruno Tolić. Zajedno s Goranom Zmaićem objavljuje na blogu Krekhaus.

“Bernharda Xilko samo je jedan od strip-autora iz petnaest zemalja objavljenih u hrvatskom fanzinu Komikaze. Riječ je o jednom od grafički najbogatijih fanzina posljednjih godina – uživajte”, kažu iz Charlie Hebdoa.

Naslovnicu novog broja Komikaza, koji hvali Chalie Hebdo, radila je upravo Armanini, s mrtvačkom lubanjom pod kacigom. To je lik Zombi Proletera, nastao za webzin “za politiku i kulturu proletarijata”.

Časopis Komikaze djeluje po pravilu apsolutne slobode govora te također ima izuzetno jaku liniju politički angažiranog stripa.

Komikaze su dosad objavile više 4500 tabli stripova i crteža 230 autora iz 40 različitih zemalja.

Od poznatijih autora u Komikazama se mogu pronaći i radovi sada svjetski priznate Nine Bunjevac, Igora Hofbauera te Dunje Janković, ali i slikara mlađe generacije kao što su Ivana Pipal, Miron Milić

Iako na svjetskom nivou Komikaze nižu uspjehe i priznanja (Sajam stripa u Portlandu Komikaze je najavio “kao histeričan i pomaknut likovni projekt koji izaziva ovisnost”. Treba dodati i nominaciju za BD Alternative, najvažniju europsku nagradu posvećenu nezavisnom stripu) u Hrvatskoj  je Ministarstvo kulture časopisu ukinulo novčana sredstva pa je pohvaljeni broj izašao zahvaljujući pomoći Grada Zagreba.

Dok je u Francuskoj kultura stripa i satire njihov glavni izvozni proizvod poput sira i vina, u Hrvatskoj je situacija drugačija. Armanini je 2002.ovaj časopis pokrenula upravo zbog nedostatka razumijevanja za scenu stripa.

„Cilj je Komikaza povezati strip-aktiviste balkanske regije i šire, te uz afirmirana imena dati priliku i mlađima“, kaže Armanini. [J.A.] Jutarnji list


Povezano